Una decisió difícil

La nit de Helver

La nit de Helver
20/11/2015

A pocs dies de veure “Himmelweg” a la Sala Àtrium, hi tornem per veure “La nit de Helver”, un altra proposta que transcorre durant el període històric de l’Alemanya nazi. En aquesta ocasió els fets no succeeixen en un camp de concentració, sinó en una ciutat assetjada per la guerra, on viuen la Carla i en Helver (un noi adoptat, amb una discapacitat mental, que està fascinat pel moviment nazi).

“La nit de Helver” és una obra del polonès Ingmar Villqist que en aquesta ocasió està dirigida pel croata Pavel Bsonek.

L’obra es va estrenar a Sarajevo al febrer de 2004 i aquest any, durant el Festival Grec, la vam poder veure al Teatre Romea de la mà de Kamerni teatar 55. Està inspirada en un moment històric (1938), conegut como “la noche de los cristales rotos”, durant la qual, les tropes nazis, van realitzar una sèrie d’atacs en contra de la població jueva.

Es tracta d’un drama antimilitarista, basat en fets reals, que es podria situar en qualsevol època o ciutat en temps de guerra, que ens parla d’amor i comprensió, mostrant-nos la part més terrible del ésser humà en moments límit davant dels conflictes; quan la por, el terror i la desesperació esgoten les possibilitats de fugida i impera el valor de l’amor davant de la destrucció .

L’acció transcorre durant una nit, en una habitació humil amb una cuina al fons i una petita finestra. Una nit en que la Carla ha de prendre una decisió molt important i a l’hora difícil, un acte cruel, però ple d’una gran humanitat.

Tornem a veure el gran cinisme dels feixistes.

Les interpretacions estan molt ben treballades. En Sergi Torrecilla en el seu paper de Helver està brutal, una interpretació realment brillant; l’actriu Alba Florejahs, tot i que fa un bon treball, li falta força i moments de credibilitat en el seu personatge.

La sala plena d’un públic realment afectat que hem aplaudit i aplaudit amb ganes.

Molt recomanable !!!

*** 1/2

← Tornar a La nit de Helver

Enllaç copiat!