Elisabeth Eidenbenz, l’àngel d’Elna

La Maternitat d'Elna

La Maternitat d’Elna
09/03/2015

La historiadora Assumpta Montellà va escriure el 2006 el llibre La maternitat d’Elna. Bressols dels exiliats. Es tracta d’una producció de Projecte Galilei i Fortià Viñas que s’ha portat al teatre sota la direcció de Josep Galindo i la dramatúrgia de Pablo Ley i que l’actriu i cantant Rosa Galindo ha interpretat amb molta tendresa.

La Maternidad de Elna ens descobreix un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la nostra postguerra; un viatge en el temps on se’ns explica la història de la gent que va tenir que fugir durant els bombardejos a finals de la Guerra Civil espanyola i van emprendre un viatge cap a l’exili francès. Un relat de les seves vivències, de la seva lluita per sobreviure dia a dia, en condicions infrahumanes i del tractament vexatori que van rebre per part dels francesos. Però també és una mirada de gratitud d’aquelles dones a l’Elisabeth Eidenbenz ; una dona que entre 1939 i 1944 va salvar la vida de 597 infants, un àngel, com l’anomena la nostra protagonista la Mercè Domènech. L’actriu i cantant Rosa Galindo  narra aquesta història , tot interpretant diferents personatges (la Mercè Domènech, la Elisabeth Eidenbenz, alguna de les refugiades, i la filla de la Mercè, una de les nenes que va néixer a la maternitat d’Elna).

L’escenografia és plena d’objectes (llençols, roba ,maletes, gramòfon, sorra de platja, fils de colors,…) que aniran formant part del relat i que són molt simbòlics. Al fons una pantalla on es projecten fotografies reals i que són d’un gran valor històric. La música en directe del  pianista Franco Piccino  i la veu espectacular de la Rosa Galindo interpretant algunes cançons en català, francès i en alemany com la cançó Lili Marleen, han fet que ens emocionéssim en més d’una ocasió .

Feia temps que hi anàvem al darrera d’aquest espectacle, però per falta de temps, no ha estat possible fins aquesta ocasió. Si algú s’ho va perdre en el seu moment, ara pot aprofitar per anar-hi, és una obra del tot imprescindible.

← Tornar a La Maternitat d'Elna

Enllaç copiat!