Elisabeth Eidenbenz, l’àngel d’Elna

9/03/2015

Elisabeth Eidenbenz, l’àngel d’Elna

La historiadora Assumpta Montellà va escriure el 2006 el llibre La maternitat d’Elna. Bressols dels exiliats. Es tracta d’una producció de Projecte Galilei i Fortià Viñas que s’ha portat al teatre sota la direcció de Josep Galindo i la dramatúrgia de Pablo Ley i que l’actriu i cantant Rosa Galindo ha interpretat amb molta tendresa.

La Maternidad de Elna ens descobreix un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la nostra postguerra; un viatge en el temps on se’ns explica la història de la gent que va tenir que fugir durant els bombardejos a finals de la Guerra Civil espanyola i van emprendre un viatge cap a l’exili francès. Un relat de les seves vivències, de la seva lluita per sobreviure dia a dia, en condicions infrahumanes i del tractament vexatori que van rebre per part dels francesos. Però també és una mirada de gratitud d’aquelles dones a l’Elisabeth Eidenbenz ; una dona que entre 1939 i 1944 va salvar la vida de 597 infants, un àngel, com l’anomena la nostra protagonista la Mercè Domènech. L’actriu i cantant Rosa Galindo  narra aquesta història , tot interpretant diferents personatges (la Mercè Domènech, la Elisabeth Eidenbenz, alguna de les refugiades, i la filla de la Mercè, una de les nenes que va néixer a la maternitat d’Elna).

L’escenografia és plena d’objectes (llençols, roba ,maletes, gramòfon, sorra de platja, fils de colors,…) que aniran formant part del relat i que són molt simbòlics. Al fons una pantalla on es projecten fotografies reals i que són d’un gran valor històric. La música en directe del  pianista Franco Piccino  i la veu espectacular de la Rosa Galindo interpretant algunes cançons en català, francès i en alemany com la cançó Lili Marleen, han fet que ens emocionéssim en més d’una ocasió .

Feia temps que hi anàvem al darrera d’aquest espectacle, però per falta de temps, no ha estat possible fins aquesta ocasió. Si algú s’ho va perdre en el seu moment, ara pot aprofitar per anar-hi, és una obra del tot imprescindible.


Tot el que necessites per anar al teatre

Cartellera /

La maternitat d’Elna

La maternitat d’Elna

Gener del 1939: 500.000 persones fugen de la repressió franquista. La Maternitat d’Elna és un cant a l’esperança. Una història real del nostre país que s’ha de saber. Una producció de Projecte Galilei i Fortià Viñas a partir de l’obra d’Assumpta Montellà.

 

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

 • 12345

  JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Si os queréis emocionar con una historia real está es vuestra obra!
  Os van a contar la historia de una guerra, del exilio hasta Francia, la vida de un campo de concentración en la playa, de sus muertes, de un ángel que se apiadó de las chicas embarazadas y se las llevo a una maternidad para que pudieran tener a sus hijos tranquilas.
  De la vuelta al horror después de parir…
  Una historia de supervivencia…

  Solo puedo decir que Rosa Galindo me ha emocionado mucho, con su manera de contar la historia, con su preciosa voz, con su manera de contar y sentir lo que nos explicaba.
  Ha sido una gozada…
  Y ya con la música a piano de fondo ya ni os cuento. Un placer!

  Qué suerte tenemos de no haber vivido una guerra!!!

  04/05/2017

 • 12345

  Victòria Oliveros Layola

  descobreix un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la nostra postguerra. Un testimoni molt equilibrat però sense evitar les situacions més punyents dels fets de com i quant van patir els exiliats de la nostra guerra, especialment les dones, i la llum que els va projectar l’infermera suïssa Elisabeth Eidenbez a la Maternitat i que l’actriu i cantant Rosa Galindo narra de manera magnífica i amb molta tendresa amb una interpretació deliciosa que ens toca el cor i trasbalsa. Una posada en escena d’una gran bellesa. L’escenografia és plena d’objectes que aniran formant part del relat alhora que una pantalla va projectant fotografies reals de gran valor històric. Com ja es diu durant la representació, “cal saber què és una guerra, cal que no oblidem el que van viure els nostres avis, les nostres avies”. Uns fets que no hauríem d’oblidar!!!

  07/05/2017