La dona pantera
11/02/2019
Estètica i reflexió

Després d’obtenir una certa repercussió amb les força acadèmiques adaptacions de Hamlet, Yerma o Romeu i Julieta, la companyia Projecte Ingenu va iniciar un camí més experimental i estètic a base de deconstruir clàssics com La tempesta o el Faust de Goethe. El seu nou espectacle segueix aquesta mateixa línia i presenta, partint de l’obra de Josep Palau i Fabre, una contraposició entre el Don Joan arquetípic i una versió femenina del personatge. La idea de La dona pantera és interessant i dóna peu a reflexions necessàries i molt valuoses. Una vegada més, es percep un exhaustiu treball de taula (principalment, en la dramatúrgia d’Anna Maria Ricart) i un bon grapat d’idees que pretenen, de forma més o menys intel·lectual, obrir debat i connectar el text amb l’actualitat. El problema és que, malgrat que la direcció de Marc Chornet té troballes magnífiques, a la proposta, en molts moments, li costa transcendir més enllà de la seva cuidada estètica. La majoria de decisions escèniques són intel·ligents però poc efectives a un nivell més emocional, ja que no flueixen d’una manera orgànica ni aprofundeixen més enllà d’un concepte purament visual. Afortunadament, el grup d’actors és solvent i tenen una bona química interpretativa, cosa que impedeix que el vehicle narratiu s’estanqui en cap moment. En resum, el muntatge és bonic, original i posa una tesi estimable sobre la taula, tot i que es troba a faltar que provoqui en l’espectador una vivència més intensa, vibrant i, d’alguna manera, catàrtica.

Tot el que necessites per anar al teatre

La dona pantera

La dona pantera

La companyia Projecte Ingenu presenta l’espectacle La dona pantera en una adaptació d’Anna Maria Ricart dirigida per Marc Chornet. 

Palau i Fabre, autor de la peça, troba en el mite de Don Juan dels ingredients que necessitava: joc de màscares, dualitat, la recerca de l’Ideal i l’Absolut. Per això reinventa el personatge i el situa en diferents contextos, amb diferents gèneres dramàtics però sobretot la tragèdia i la farsa.

En l’adaptació escènica que realitza Projecte Ingenu, la figura de Don Joan és encarnada per un home i per una dona, construïnt un díptic a partir de les paraules de Palau i Fabre. 

Sinopsi

I si Don Joan fos una dona?
Don Joan és un seductor irresistible. La Joana és una seductora irresistible.
Don Joan va de llit en llit. La Joana va de llit en llit.
Don Joan enganya, abandona. La Joana enganya, abandona.
Don Joan busca l’amor. La Joana busca l’amor.
Don Joan va al psicoanalista. La Joana s’enfronta a un judici.
Don Joan continua la seva vida. La Joana mor.
No, a la Joana la maten.

Video
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Xavier
  12345

  Projecte Ingenu, una vez más, arriesga en su revisión de un clásico, adaptándolo a nuestros dìas mediante un inteligente uso de la tecnología, aunque respetando su esencia en todo momento. El resultado bajo mi punto de vista, como en su anterior obra inFAUST, es excelente. Magníficos actores (mención especial para el Joan masculino) y una puesta en escena minimalista a la par que elegante mediante la cual el espectador recibe múltiples estímulos sin, por ello, llegar a la saturación. Desde ya, como fan declarado de la Cía., hago cábalas sobre cuál será el próximo clásico que osarán diseccionar.

  03/03/2019
 • Alba Palahí
  12345

  Una reflexió doblement transgressora sobre el mite de Don Joan. L’home seductor és admirat i només té una preocupació, la d’entendre’s ell mateix; en canvi, quan aquest rol és assumit per una dona, ha de justificar-se contínuament si no vol ser humiliada i condemnada socialment.
  La posada en escena és valenta i arriscada. Els mateixos actors són els càmeres, les converses de camerino formen part de l’espectacle, el joc simbòlic amb els ninos, el ball de màscares, la representació de l’inconscient freudià a la consulta del psicoanalista….tot això dona força a un text que fa que l’espectador hagi de triar entre mirar directament la realitat per ell mateix o mirar-la projectada.
  La revisió d’un clàssic plena d‘una rabiosa actualitat!!!

  10/02/2019
Articles relacionats
I si Don Joan fos una dona?

I si Don Joan fos una dona?

5 Febrer 2019

El dia 8 de febrer s’estrena a l’Escenari Joan Brossa el nou muntatge de la companyia Projecte Ingenu: La dona pantera. La peça neix a partir de l’adaptació lliure que […]

Cal ser usuari de Teatre Barcelona
Uneix-te, és gratuït! Ja som més de 80.000

Ja estàs registrat?

He oblidat la contrasenya

Crear usuari

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.