Reivindicant el cuplet

La cupletista

La cupletista
07/08/2022

La cupletista es va estrenar el 2004 a Olot, i va fer temporada al ja desaparegut Teatre Artenbrut. Els seus dos objectiu eren, i encara són, donar a conèixer una sèrie de cançons avui ja pràcticament oblidades i també retre homenatge a la compositora Cándida Pérez Martínez, que va posar la música a cuplets tan famosos com Les Caramelles o La Marieta de l’ull viu. Aquesta compositora, amiga personal de Raquel Meller, va escriure algunes de les pàgines més exitoses del gènere, però va morir pràcticament en l’anonimat –ella mateixa va cremar molts dels seus arxius personals– el 1989.

L’espectacle és pràcticament un petit concert amb quatre apunts biogràfics i alguna que altra reivindicació del gènere. De fet, no podríem entendre el teatre musical català de principis del segle XX sense parlar del Paral·lel, i tampoc podríem entendre el Paral·lel sense parlar del cuplet. Va ser el gènere preferit dels catalans durant dècades i va donar noms tan importants com Raquel Meller, Pilar Alonso, Mercedes Serós o La Bella Otero, entre les que donaven la cara i posaven la veu.

Durant els 60 minuts que dura l’espectacle podrem escoltar, de la veu de la soprano Núria Esquius, cuplets tan interessants com La fornera de la Ronda, El fill de l’adroguer o Emperadriu, a part d’algun de tan estrambòtic i curiós com La muller d’en Manelic. En aquest últim, el personatge de la Marta fa un resum del que ha estat la seva vida després del desenllaç del drama de Guimerà. Una peça que ja val, per si sola, un espectacle.

← Tornar a La cupletista

Enllaç copiat!