Un camí a la reflexió

Himmelweg

Himmelweg
24/12/2017

Himmelweg és una obra escrita per Juan Mayorga en la qual se’ns relata una ficció basada en fets històrics succeïts durant la segona guerra mundial i l’holocaust nazi. Però no és simplement una representació sobre l’holocaust, sinó que va molt més enllà.

Inspirat en un fet històric (tot i que no tractat des de la voluntat de presentar un relat historicista), l’obra no pretén mostrar l’horror de l’holocaust jueu, o els cadàvers, o la violència; no hi ha cap mostra de violència explícita a l’obra. Es la nostra ment, la del públic, la que reconstruirà tota aquella violència que representa l’holocaust i el drama de l’obra. Mayorga, autor que dóna molta profunditat filosòfica a les seves obres, no vol manipular la veu del “perdedor” violentant així el seu record, la seva memòria i el respecte a les víctimes; la narració de l’obra i d’una violència sempre implícita serà mitjançant la veu dels “guanyadors”.

Amb un plantejament molt humil, però a la vegada molt potent, tres actors (Guillem Gefaell, Raimon Molins i Patrícia Mendoza) són capaços de representar una obra d’aquest nivell. Amb una actuació molt curosa, expressiva i molt encertada, creen una atmosfera de reflexió que provoca que el públic no quedi indiferent davant tot allò. Són els actors i el text de Mayorga els que ens presenten una realitat, però som nosaltres els que reconstruïm aquest passat. L’obra ens jutja a nosaltres, jutja el present, la nostra indiferència.

Siguin benvinguts a una obra la qual assenyalarà al públic, que li farà pensar, que li demostrarà que hi ha una gran zona de grisos que va més enllà que el típic enfrontament entre bons y dolents. Siguin benvinguts al Himmelweg, un camí al cel que, ni portà, ni portarà ningú al cel.

← Tornar a Himmelweg

Enllaç copiat!