Fem (la llista de Lourdes)

15/04/2019

Jove, combativa i feminista

Teatro Kaddish / Nozomi 700 presenta a l’Àtic 22 del Teatre Tantarantana FEM, una obra que pretén revisar i problematitzar l’absència (o presència) de les dones a la tradició i el cànon de la història de l’art. D’aquesta manera, l’obra transcendeix els límits del teatre convencional per convertir-se en una espècie de performance on s’hi fa una crida a la feminitat, al rescat de referents artístics femenins i feministes del segle XX que es mostraren contràries al discurs patriarcal i que, mitjançant l’art, tractaren de subvertir el discurs canònic.

La representació excedeix els límits del teatre, i situa al públic com a partícip absolut de la representació. Asseguts al voltant d’unes fustes que no són escenari (tot i que hi serviran), tots assisteixen a una classe d’història de l’art allunyada del discurs tradicional i patriarcal, basat en la reivindicació d’artistes dones i la seva obra. Així, es tracta d’un teatre purament experimental, on el públic és protagonista i receptor d’una cosa que va més enllà de la teatralitat per convertir-se en lliçó, en conscienciació pura i dura.

I així es presenta des de l’inici, on el públic ja es converteix en partícip de la ficció prenent lloc dins una classe, agafant-hi un dossier de l’assignatura i fins i tot fent un petit exercici escrit. Mercè Ubalde, Maria Donoso, Marina Mora i Paula Capistros formen un equip compacte, amb consciència i amb ganes de mostrar la vertadera rellevància de l’art femení i feminista del segle XX. Per aquest motiu, la representació es torna una classe però no per això deixant de banda l’aspecte teatral i artístic. Gràcies a recursos audiovisuals, performances, discursos i reflexions, el públic veu, escolta i fins i tot pot sentir algunes de les obres més rellevants que l’elenc destacarà.

El treball de l’elenc es enèrgic, reivindicatiu i elaborat a diferents nivells. L’obra, com s’ha assenyalat prèviament, pretén transcendir els límits del teatre i fer de la representació una experiència, una cosa que romangui en la consciència del públic i de la societat. Per això, no només és la Paula qui aprendrà a la classe, sinó que tot el públic acabarà per trobar referents artístics allunyats del discurs patriarcal del llibre de Batxillerat de la Paula (que no conté a cap artista dona) o a la llista de la Lourdes Cirlot (que conté un número ridículament petit).

FEM, en síntesi, és una obra/performance que denuncia, que crida contra el patriarcat i el seu discurs oficial i canònic dins el mon de l’art. Es tracta d’una classe d’història de l’art per a que la Paula descobreixi referents femenins dins l’art del segle XX, però acaba per ser una classe on molta més gent que la Paula aprèn moltes coses. Té una producció humil, però es tracta d’un teatre reivindicatiu amb un missatge combatiu, enèrgic i, tristament, encara molt necessari.


Tot el que necessites per anar al teatre

Fem (la llista de Lourdes)

Fem (la llista de Lourdes)

Fem (la llista de Lourdes) és un espectacle de Teatre Kaddish / Nozomi 700 que reflexiona sobre com les dones han estat tradicionalment excloses de la història, la història de l’art i l’art d’avantguarda.

 

Sinopsi

La Paula és una noia de 15 anys, que escriu, dibuixa i li agrada el teatre. Va venir al Kaddish i ens va preguntar… buscava referents… . Ens va dur el seu llibre de l’institut d’història de l’art. El varem mirar, però no hi varem trobar cap artista dona (la majoria eren homes morts !). Després varem fer la “Llista de Lourdes”, la llista d’artistes que apareixen al llibre “Últimes tendències artístiques” de Lourdes Cirlot, el llibre amb el que varem estudiar nosaltres. Allí varem trobar 247 artistes homes i només 15 dones. Com que tampoc servia, varem decidir fer un nou temari d’història de l’art de les avantguardes, especialment adreçat a la Paula.

El feminisme ha creat una presa de consciència de la opressió i ha creat una metodologia i una teoria. A partir d’aquestes, algunes dones artistes han iniciat una pràctica transformadora. Dones artistes disposades a desafiar la cultura patriarcal i les barreres de la religió. La presa de consciència i la reivindicació del propi cos es troba en el centre de l’allilberament i és, alhora, el suport de l’obra d’art creada, el llenç. La necessitat de pensar i actuar sobre la feminitat i la seva imatge, la sexualitat, la maternitat, els abusos i la violència de gènere, entre d’altre qüestions, conformen una pràctica artística radical, que constitueix, per si mateixa, una de les més trencadores avantguardes dels segles XX i XXI.

Video

Fotos

Fem (la llista de Lourdes)Fem (la llista de Lourdes)Fem (la llista de Lourdes)Fem (la llista de Lourdes)Fem (la llista de Lourdes)

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

  • JOSEP OLIVA SASÉ
    12345

    Ahir vaig estar al Tantarantana veient aquest espectacle de Teatre Kaddish / Nozomi 700 i tant de bo hagués fet cas a la meva intuïció i m’hagués quedat a casa. Com no sé com enquadrar-ho, diré que és una denúncia presentada a manera de performance sobre el feminisme. Que en aquest tema queda molt però molt per fer crec que és obvi i la majoria hi estem d’acord, però en la forma que se’ns presenta considero que està totalment fora de lloc. Entenc i respecto el treball d’investigació que han fet per recopilar dades, però a l’hora de plasmar-ho, falla per tot arreu, dispers, groller, poc creïble per una clara manca de rodatge de les intèrprets, gravacions de molt baixa qualitat i podria seguir … Em vaig avorrir molt i no vaig marxar perquè a l’estar assegut en una taula no podia fer-ho però ganes no em van faltar. Per oblidar.

    21/04/2019