Tres amics, un secret i molta cervesa artesana

Els ossos de l’irlandès

Els ossos de l’irlandès
19/11/2023 - Teatre Akadèmia

Els ossos de l’irlandès es va escriure durant l’any 2021. El juliol d’aquell any se’n va fer la lectura dins el marc de l’Obrador d’estiu de la Sala Beckett de Barcelona, i la seva estrena va ser al Teatre de Salt durant el festival Temporada Alta de 2023.

De moment ha estat guardonat amb el Premi Quim Masó (2022) i Premi Frederic Roda (2022), i dic de moment, perquè n’estic del tot convençuda, que aquest muntatge continuarà recollint premis i reconeixements destacats de la crítica teatral.

Víctor Borràs Gasch és qui signa aquesta excel.lent comèdia. Una comèdia negra, divertida, enginyosa, amb tocs d’humor negre, salvatge, situacions incòmodes, moments hilarants, i amb una clara influència de la dramatúrgia irlandesa (Brian Friel, Conor McPherson o Martin McDonagh), que centren l’acció en el món rural.

El títol de l’obra, la tria de la nacionalitat de l’indigent desaparegut i la pluja són clares referències a la literatura dramàtica contemporània irlandesa que millor ha retratat aquests mons. De fet, en els pobles irlandès i català hi troben clares sinergies en les quals ens sentim molt identificats.

Tot en conjunt podem afirmar que es tracta d’un treball molt coral, amb una direcció magistral de la mà de l’actor Xavier Ricart, unes magnífiques interpretacions de l’Ivan Benet, en Norbert Martínez i l’Ernest Villegas, tres grans actors, que a més a més de fer una feina impecable, ens transmeten la complicitat i el bon rotllo que hi ha entre ells; un text boníssim, amb uns diàlegs delirants, frases curtes, expressions molt ben construïdes i alguns girs argumentals. Menció a l’escenografia de l’Anna Tantull, molt ben construïda i funcional, l’espai sonor de Joan Camprodon, amb sons ambientals molt reals, i el disseny d’il.luminació Pep Barcons, tots ells elements del tot imprescindibles en aquesta peça teatral, per a expressar, potenciar i acompanyar, aquest muntatge a bon port.
Talent, sintonia i complicitat. Bon ritme. Tot flueix a la perfecció.

Tot i que no us puc desvetllar el què passa en aquesta comèdia, Els ossos de l’irlandès parla de tres amics, en Llorenç, l’Hèctor i en Xavi, que veuran desenterrar un secret, que creien oblidat, un dia en què plou com feia anys que no plovia. Tres personatges allunyats del món urbà que s’han d’enfrontar amb el seu passat.

Els ossos de l’irlandès, una obra que ens parla de l’amistat i de tot allò que les persones arrosseguem i que moltes vegades voldríem enterrar. És una obra que ens fa pensar i reflexionar sobre els vincles de l’amistat, sobre qui som, sobre el fracàs, sobre els nostres fantasmes personals i les nostres pors.

Penso que no us l’hauríeu de perdre.

← Tornar a Els ossos de l’irlandès

Enllaç copiat!