Brillant i divertida

El futbol és així (de gai)

El futbol és així (de gai)
12/10/2018

“El futbol és així”, quina frase més utilitzada! Especialment quan les coses en un equip d’aquesta disciplina esportiva no surten com s’esperava. Aquest és el lema triat per exposar, només començar, com anirà tot plegat a la nova obra musical de Xavi Morató. Això sí, Morató ha volgut posar èmfasi en un aspecte concret d’aquest esport: el tabú que hi ha al voltant dels jugadors homosexuals. A aquestes alçades, la orientació sexual de qualsevol persona ens hauria de ser igual, treballi en el sector que treballi, però sí que és cert que el futbol masculí és, i ha sigut, un aparador de l’heterosexualitat durant tota la seva història.

Amb aquesta narrativa, Morató vol exposar la indubtable homofòbia en l’esport rei de l’Estat Espanyol. La trama ens mostra a en Maxi, el nou fitxatge de l’equip Mercuri. El problema sorgeix quan el nou jugador decideix que vol deixar d’amagar que és gai, i sembla ser que la “imatge” d’aquest esport no es pot desvirtuar amb aquesta notícia.

Durant les dues hores que dura l’obra –amb entreacte- s’exposen tots els tòpics del futbol i del periodisme esportiu, calcant la realitat que podem veure cada dia a qualsevol mitjà de comunicació: notícies que, en realitat, no ho són; passions trobades en un camp de futbol, a la grada i als despatxos; obsessions derivades d’aquest esport de masses; i un llarg etcètera de situacions davant les quals no podreu parar de riure per la seva versemblança amb la realitat.

Tota la producció està filada al detall. Ja abans de començar l’obra, la companyia ens dona la benvinguda com si estiguéssim enmig d’una retransmissió esportiva, preparant al públic per tot el què vindrà. Guió divertit, trepidant i ple de crítica implícita en cada diàleg. Un crit a la llibertat i la igualtat en tots els àmbits, que vol fer reflexionar a l’espectador.

Els riures estan assegurats, no només amb el text, sinó també amb els personatges i els actors que els hi donen vida. Entrega total de tots ells en cada nota, en cada paraula, en cada moviment. Especialment addictives són les interpretacions de Gerard Sesé, Mònica Macfer i Berta Peñalver, que no permeten en cap moment que l’espectador decaigui, aferrant-lo al somriure perpetu.

Brillant i alegre, recomanada per a tothom, ja siguin amants dels musicals o no i sigui apassionats del futbol o no, perquè en aquesta obra, el futbol és així de divertit.

← Tornar a El futbol és així (de gai)

Enllaç copiat!