Enfrontament sota la pluja.

De stille kracht (La força oculta)

De stille kracht (La força oculta)
03/07/2016

De nou tot un públic dempeus davant d’un muntatge que recordarem durant i anys, tal com va passar amb “Tragèdies romanes”. Toneelgroep Amsterdam ha passat a ser una de les companyies de teatre més esperades del Festival Grec any rere any.

“La força oculta” està considerada l’obra mestre de Louis Couperus, un dels escriptors més prestigiosos de la dramatúrgia neerlandesa.

Louis Couperus era nét del Governador General de les Índies Orientals Holandeses i molts dels seus parents treballaven en el govern local. Va escriure “La força oculta” després de visitar les Índies Orientals Holandeses durant els mesos de març de 1899 a gener de 1900 (just el moment més àlgid del domini colonial).

Dirigida per un magistral Ivo Van Hove , que no deixa mai d’oferir-nos un nivell molt alt de qualitat en cap dels seus espectacles.

“La força oculta” és una novel·la visionaria sobre el enfrontament entre dues cultures irreconciliables: Orient i Occident.

La historia transcorre en Labuwangi, una localitat que s’ha situat a l’illa de Java. El governador Otto Van Oudijck és qui controla i governa tota aquesta província. Pel fet de ser europeu, Otto es creu superior sobre el poble que governa. Un enfrontament amb el germà del príncep de la localitat, serà el desencadenant de tots els esdeveniments que aniran transcorrent al llarg de l’obra.

El que vol deixar clar l’autor, és que no es tracta de la fricció entre dues cultures, sinó del desgast que pateixen al llarg del temps, en intentar que hi hagi una adaptació (tan en una cultura com l’altre).

L’escenografia és espectacular !!!.L’espai escènic dissenyat per l’escenògraf Jan Versweyveld és ample i lluminós. El terra és de fusta. A un costat hi ha un piano i una filera d’instruments de percussió, al fons dos butaques i unes barres de vestidor plenes de roba; roba que anirà desapareixent mica en mica (l’ultima peça és amb la que s’acaba la funció). A l’altre costat dues taules; una amb un gerro de flors al seu damunt i l’altre més de tipus funcional (on el servei contínuament la paren i desparen, simbolitzant l’esclavitud a la que estan sotmesos).

En les tres parets que delimiten l’espai escènic es projecten imatges ( el mar que envolta l’illa, la gent del poble, imatges de l’època colonial, un tren en moviment, la natura salvatge de l’illa,…).Realment ESPECTACULAR !!! .

Però el més increïble de tot és la intrusió real de les forces de la natura ( l’aigua és l’element fonamental de l’espectacle).Tot transcorre sota el monsó, territori que es caracteritza per les seves amb grans pluges. Pluges de diferent intensitat que s’han pogut apreciar al llarg de la representació (turmentes amb fortes pluges, llamps i trons, pluja de curta durada, ruixats i xàfecs).Brutal!!!. S’ha de veure, no hi ha prou en explicar-ho.

El compositor Harry de Wit ha creat per aquest espectacle, una banda sonora entre la música d’un piano (cultura occidental) i els instruments de percussió (cultura oriental). Els instruments de percussió també ens mostraran els sons de la natura. Música en directe durant tota la representació.

Un altre fet destacable és la magnífica il·luminació durant tot l’espectacle. Una llum especial que dóna als colors la màxima intensitat, com el meravellós ataronjat o vermellós de després de la pluja.

Pel que fa a les interpretacions són excel·lents i d’un gran nivell. Sensualitat, desesperació, fredor, por,…

Ivo Van Hove em va sorprendre amb Tragèdies Romanes de Shakespeare, em va impressionar amb The Fountainhead i m’ha meravellar amb La Força Oculta.

En definitiva…bona música, excel·lents interpretacions, una posada en escena espectacular, la direcció impecable…un imprescindible!!!

La sala plena de gom a gom d’un públic emocionat, satisfet, content i impressionat.

Al final tot el públic aixecat, hem aplaudit i ovacionat a la companyia durant una llarga estona.

Encara queden algunes entrades per avui. No us ho penseu i aneu, de ben segur que en sortireu meravellats.

Hi ha poques ocasions de poder veure teatre d’un nivell tan alt.

← Tornar a De stille kracht (La força oculta)

Enllaç copiat!