Calculant els riscos

7/10/2016

Calculant els riscos

No es pot negar la capacitat que té Dagoll Dagom de convertir cada obra seva en un esdeveniment, encara que al darrera hi hagi sempre un risc implícit molt elevat. Scaramouche no és cap excepció, ja que la producció que la suporta no és poca cosa per a una companyia privada: divuit actors en escena, onze músics en directe cada nit, infinitat de canvis de vestuari i una escenografia digne dels musicals més luxosos. A més a més, la música és d’Albert Guinovart, un dels grans còmplices de la companyia i autor de les pàgines musicals més recordades als escenaris catalans (Mar i cel, Flor de nit, Gaudí o La vampira del Raval). Amb aquesta obra també ha aconseguit una bona partitura, a la que potser li manca algun leit motiv més clar i alguna cançó d’aquelles que esdevingui un èxit immediat. El que està clar és que amb els temes més festius és on Guinovart es troba més a gust i eleva el to d’una composició correcta, sense massa riscos ni gaires innovacions.

La dramatúrgia i la direcció de Joan Lluís Bozzo van enfocades clarament cap a la comèdia, però a vegades amb tons tan diversos que acaben despistant. Si bé hi ha moments enginyosos i divertits, n’hi ha d’altres que viren cap al vodevil o la caricatura. No sabem si els desajustos són volguts per la direcció o bé són conseqüència de diferents formes de treballar amb els actors. A la funció que vaig veure també hi ha haver algun desajust tècnic, especialment en el volum de les veus i el sistema de microfonia. Però, malgrat tot, Scaramouche es gaudeix de principi a fi per la seva impecable factura i la seva agilitat, tot i haver-hi incomptables canvis d’escena i un munt de dificultats tècniques. El que està clar és que s’han calculat els riscos perquè tothom hi trobi el que busca (hi ha moments per a la història romàntica, el solo dramàtic o la reivindicació social) i l’espectacle sigui un èxit immediat i durador. Potser tant de càlcul li ha restat ànima al conjunt, tot i que així d’entrada m’atreviria a dir que el públic estarà del seu costat…


Tot el que necessites per anar al teatre

Cartellera /

Dagoll Dagom: Scaramouche

Dagoll Dagom: Scaramouche

L’espectacular musical d’espadatxins de Dagoll Dagom!

Scaramouche és la nova producció de Dagoll Dagom, un musical dirigit per Joan Lluís Bozzo i protagonitzat per Toni Viñals, Ana Sanmartín, Ivan Labanda i Mireia Mambo, basat en la novel·la del mateix títol de l’escriptor Rafael Sabatini, que en 1952 va ser portada al cinema per George Sidney, amb Stewart Granger com a protagonista.

SINOPSI

L’any 1789, el poble de França es mor de gana i és castigat per una noblesa autoritària i injusta. Els ciutadans francesos, molestos amb aquesta situació, es comencen a plantejar una necessitat de canvi.

La nostra història se centra en la vida de dos germans bessons separats des de la seva infantesa: René i Louis. René és un penques amb molt talent que viu en una companyia de teatre de Comedia de’ll Arte i és l’amant de Camila, una jove actriu d’una bellesa i sensualitat extraordinàries. Per altra banda, trobem a Louis que ha estat adoptat pel Marquès de l’Echalonne i que és un intel·lectual que s’encarrega de la biblioteca de Palau i viu enamorat d’Olympia (que és la promesa del Marquès). Els personatges fan un viatge fins a París on trobaran els seus destins: Olympia es casarà a Versalles amb el Marquès, la companyia ambulant presentarà el seu espectacle al teatre dels Italians i el poble aconseguirà la seva llibertat, igualtat i fraternitat quan prengui la Bastilla. En aquest context de revolta i canvis, Scaramouche, un heroi emmascarat, esdevindrà el defensor del poble que escriurà pamflets revolucionaris i s’enfrontarà amb l’aristocràcia donant esperança a tothom.

Video

Fotos + fotos

Dagoll Dagom: ScaramoucheDagoll Dagom: ScaramoucheDagoll Dagom: ScaramoucheDagoll Dagom: ScaramoucheDagoll Dagom: Scaramouche

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

 • 12345

  Nil Martín

  Una gran posada en escena: escenografia espectacular, vestuari genial, molt bons números corals… Els actors i actrius en general els vaig veure molt bé. Potser, però, caldria que la trama fos un pèl més lleugera perquè, sobretot a la primera part, li faltava una mica de ritme. Tampoc em va convèncer que algunes de les cançons del muntatge recordaven una mica “Mar i Cel”; m’hauria agradat més innovació. Tot i així, segur que d’aquí unes setmanes, amb més rodatge, l’espectacle millora considerablement.

  24/09/2016

 • 12345

  Julià

  Espectacular posada en escena, grans numeros corals i grans actors. Trama molt potent, moments de molt riure i moments de plorar. Molt recomanable!

  24/09/2016

 • 12345

  Anabel M.P.

  Molt bona escenografia i vestuari. Bons números musicals, potser la primera part de l’espectacle es fa una mica llarga, caldria retallar alguns minuts. Segona part amb bon ritme i bones actuacions. Destacar Ivan Labanda, potser caldria aprofitar la seva gran vis comica i excel.lent veu i donar-li més paper. De la mateixa manera crec que es dona massa protagonisme a la Mireia Mambo (encara que ho fa molt bé, no cal tanta presència a l’escenari). Resta d’actors correctes (Jan Forrellat desaprofitat). En general recomanable, dins de la línea habitual de Dagoll Dagom, sense arriscar.

  26/09/2016

 • 12345

  Lluis Roca blanco

  Vam anar ahir, no tinc paraules per descriure el que vaig veure, Magnífic!!

  30/09/2016

 • 12345

  Enriqueta Llobet

  Ens ho vam passar molt be. Excepcional posada en escena.

  01/10/2016

 • 12345

  Victòria Oliveros Layola

  No sé que dir-vos sobre el musical #Scaramouche. Que si em va agradar? Sí però no. És a dir, no segons les expectatives amb les que vaig anar a veure-ho. i preguntareu, és que no cantaven bé? Al contrari, tots van complir sobradament. També la seva actuació va ser més que bona, i què dir de l’escenari i posada en escena: Notable. Llavors, què no va funcionar? Doncs per a mi, el propi espectacle. Jo crec que li falta força, intensitat, passió … Cap nombre va aconseguir emocionar-me. Tot molt pla, sense “punch”

  07/10/2016

 • 12345

  Hebert

  “SCARAMOUCHE” al Victòria (ple, quin goig). Un musical que entra bàsicament pels ulls.
  He llegit que DD no havia arriscat. Deu semblar poc risc la inversió, crec que d’uns 800 M€. Un vestuari, “el vaixell” de l’obra, espectacular i preciós (quines sabates!), com l’escenografia. Visualment, és una festa, i gran. L’esgrima ajuda força i amb el pas de les funcions serà cada vegada menys “rígida”. Durada de 2h45’, que es podria retallar, especialment a la primera part. Hi ha també commedia dell’arte, bonic homentage al teatre com a portaveu de la denúncia del poder.
  Musicalment no em va ni agradar ni desagradar, neutre, potser amb una segona visita… La història és fàcil, un punt previsible, però es guanyarà el públic. El problema és que comparem tot DD amb “Mar i cel”, i aquest llistó és dificilíssim de superar.
  Les interpretacions són també el millor de l’obra, amb un Toni Viñals que no cau en la sobreactuació que els personatges podrien exigir, l’Ivan Labanda no abusa de la seva comicitat i potser li falta paper, l’Ana San Martíin està demanant a crits ser protagonista absoluta d’una comèdia i la Mireia Mambó està espectacular, llàstima que el seu paper és el més difús (no aporta gaire a la història i quan podria tenir pes dramàtic, l’obra no vol anar per aquí).
  En resum: musical que segur agradarà al públic, visualment impactant, on l’embolcall tapa la falta de força del que vesteix.

  07/10/2016

 • 12345

  Isabel Gatell i Novell

  Sóc una gran fan de Dagoll Dagom, com sóc una gran fan dels musicals. Feia mesos que tenia les entrades i estava molt emocionada per poder veure un nou espectacle de la companyia. El fet és que l’escenografia, el vestuari i els actors i actrius són impecables.

  El problema és la superficialitat del conjunt. No arriba a cap nivell de profunditat, ni pel que fa a les idees que vol exposar, ni en relació al mateix argument, ni en la vessant més emotiva. No emociona, no arriba, no comunica. El motiu? Les cançons, que impedeixen cap nivell d’aprofundiment.

  Em sap greu escriure una opinió negativa sobre l’obra, però és el que vaig sentir i pensar.

  20/10/2016

 • 12345

  Juli Tud Cis

  Més Dagoll!
  La companyia ha sabut no baixar el nivell. Escenografia i vestuari espectaulars. Artistes brillants, tant actuant com cantant. Música en directe, del mestre Guinovart, preciosa com sempre. Podria ser més barat, però veient el montatge s’enten el preu. Llarga vida a Scaramouche!!

  30/10/2016

 • 12345

  Francesc Xavier Lloansí Estrada

  Fluix. Molt fluix. Absolutament decebedor. Musicalment insuls. Teatralment, amb problemes de continuitat, avorrit, un veritable manual de com no ha de ser una obra. Quina llàstima que la gran feina dels actors quedi minimitzada a causa de la partitura. No recomanable.
  És una pena que es subvencionin espectacles amb diner públic a priori, només pel nom del qui hi ha al darrera.

  30/10/2016

 • 12345

  Enric Castells

  Amb Mar i Cel hem tendit -tots plegats- a generar una expectativa molt alta, i tendim a comparar-ho tot. En veure “Scaramouche” vaig caure a la mateixa temptació. Però vaig quedar convençut que en aquesta ocasió Dagoll Dagom intentava tocar el límit. El conjunt vocal i les interpretacions musicals ratllen l’excel·lència. Les veus són prodigioses, i segurament és l’espectacle de la companyia amb un millor elenc de cantants. L’escenografia és esplèndida i el vestuari mereix la més alta consideració. Un dispendi tant gran de qualitat i glamour haurien de ser reconeguts arreu. Si haguessin estat capaços de condensar un xic més el temps, l’espectacle guanyaria en més trepidant. En tot cas una excel·lent factura. Mereix estar en cartellera molts i molts mesos!

  23/11/2016

 • 12345

  Rubén

  Dagoll Dagom és marca segura. Quan un va a un espectacle d’aquesta companyia sap el que es trobarà. Grans musicals, amb decorats increïbles, on no falta la màgia. Un es deixa portar per la història fàcilment. Possiblement la historia no és tant potent com en d’altres obres que han representat amb anterioritat, però això és molt subjectiu. Està clar que el resultat és molt bo, els actors i les actrius fan una feina increïble, la banda en directe és un punt molt a favor.
  La recomanaria a tots aquells que els hi agrada aquest genera, si no estan acostumats pot costar entrar en la historia.

  10/12/2016

 • 12345

  JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Dagoll Dagom ha vuelto a crear un musical fantástico! Divertido, dinámico, con humor y bastante espectacular!
  Ya no por la increíble escenografía, o por el magnífico vestuario, o por l calidad de voz de sus cantantes!! Lo que más destaca sin duda son ls luchas de espada! ESPECTACULARES! Los actores deben de haber ensayado mucho porque menuda agilidad! Jajajaja
  Fantástico Ivan Lavanda como el Marqués. Muy divertido!!
  Aunque a veces recordaba demasiado al Dr. Maligno de Austin Powers jajajaja

  04/02/2017

Deixa la teva valoració

Has d'estar registrat per poder deixar la teva opinió. Pots registrar-te aquí, o pots entrar a continuació:

Articles relacionats

Les claus de 'Scaramouche', el nou musical de Dagoll Dagom per a tots els públics

Les claus de 'Scaramouche', el nou musical de Dagoll Dagom per a tots els públics

20 abril 2016

En teatre estem acostumats que els càstings es facin en la més absoluta intimitat. En una prova, quan un actor o actriu es puja a l’escenari, té al davant normalment al director, productor, director musical i poc personal més. Aquesta vegada ha estat diferent, i per uns minuts, Dagoll Dagom ens ha deixat colar en el procés de selecció dels artistes que protagonitzaran el seu pròxim musical: Scaramouche, que prepara la seva estrena per a finals de setembre d’aquest mateix any. Eirene Ramos us n’explica les claus.

Llegir més...n