Un Strindberg que s’ha de veure

Creditors

Creditors
21/02/2018

Creditors és un dels grans textos del dramaturg suec August Strindberg. Si heu vist La senyoreta Júlia, ja sigui al teatre o en la versió cinematogràfica que en va fer Liv Ullmann, protagonitzada per Jessica Chastain, heu de veure Creditors. A través de tres personatges que a poc a poc veiem com es configuren en un triangle amorós, assistim a una dissecció acurada i precisa de l’ànima humana, especialment de les nostres passions, ambicions i frustracions. L’obra, escrita l’any 1889, sembla que s’hagi escrit fa quatre dies. Com a la Casa de Nines, d’Ibsen, hi trobem una dona que malda per ser lliure, tot i que Tekla, a diferència de Nora, és coqueta i li agrada seduir.

A l’Almeria Teatre, qui signa aquesta versió de Creditors és Salvador Esplugas, que en trasllada l’acció a l’any 1928, tot i que l’ambientació i el vestuari no difereixen excessivament dels de 40 anys enrere. Emilià Carilla, actor i director vinculat al Teatre Akadèmia, encarna Gustav, el seductor que enganya el marit de Tekla amagant-li qui és. Carilla, com Gustav, és qui domina l’obra en tot moment. És un actor molt dotat, amb una veu preciosa, i sap greu que no es prodigui més. A distància d’ell hi ha Carles Garcia Llidó, que encarna Adolph, el marit enamorat, i Núria Granell, que és Tekla.

És una pena que obres cabdals del teatre universal com aquesta, en una interpretació molt correcta, primer, es representin tan pocs dies, i segon, tinguin poca difusió i vagi poca gent a veure-les. Així doncs, si voleu veure i gaudir de teatre del bo, aneu a l’Almeria Teatre.

← Tornar a Creditors

Enllaç copiat!