Actes obscens en espai públic

17/07/2017

Una divertida versió del TEOREMA de Pasolini

Sense ser-ne del tot conscients quan vam comprar les entrades d’aquest espectacle, hem fet coincidir en el temps dues propostes relacionades amb l’obra TEOREMA de Pier Paolo PasoliniWHO IS ME. PASOLINI i aquest del que ara parlarem.

Per sort, després de la primera vam tenir l’encert de visionar la pel·lícula a través del portal “Filmin” al que estem subscrits, abans de veure aquest “ACTES OBSCENS EN ESPAI PÚBLIC“, fet que ens ha ajudat i molt a entendre i per tant a gaudir de la proposta.

Davide Carnevali, és l’autor italià del text que ha estat traduït i dirigit per Albert Arribas. Text inspirat en la pel·lícula de Pasolini on Carnevali també utilitza la tècnica dels monòlegs que resumeixen l’acció i defineixen els personatges.

La irrupció d’un Messies en el si d’una família burgesa, provoca un trastorn espectacular a les seves vides acomodades fins a arribar a la destrucció de tot allò que eren. Aquest Messies a la pel·lícula de Pasolini és un noi d’una gran bellesa convidat a la casa familiar i que sedueix sexualment a tots els membres de la família i a la criada. Un cop tots han quedat sotmesos a la voluntat d’aquest noi, ell marxa tal com ha arribat, de sobte, provocant en tots ells la desesperació i la incomprensió per una absència no desitjada. Un enorme buit que només poden omplir trencant amb tot el que havien estat fins a la seva arribada.

En aquesta proposta “ACTES OBSCENS…” el Messies és un àngel que els trastoca amb la seva paraula. Una esplèndida Antònia Jaume que parla en mallorquí i porta ales.

Tots els personatges pasolinians hi són representats, la mare Màrcia Cisterò, el pare Oriol Genís, la filla Mònica Almirall, el fill Sergi Torrecilla i la serventa Sílvia Delagneau. Unes magnífiques interpretacions d’uns actors que han estat disposats a tot i han arriscat.

Una posada en escena sorprenent i trencadora, que ja comença per l’entrada dels espectadors a través dels magatzems del Teatre Nacional, i tot una sèrie d’elements a escena que mantenen la nostra constant atenció durant tota la representació. Maneges de sang o d’aigua, trencadissa de plats, terra que cau sobre els actors, destrucció física de cadires, pintura, pollastres rostint-se i ous, molts ous….

L’aparent tranquil·litat amb què la família sopa en iniciar la representació queda absolutament sotmesa al caos i la destrucció, mentre d’una enorme impressora van sortint textos que ens parlen de com el Messies truca a la porta i de com és rebut per cristians, jueus, rics, pobres, ….

I una reflexió final, si el Messies truques ara a la nostra porta, serem capaços realment d’obrir-la i deixar que entri a la nostra vida??

Si voleu llegir la nostra valoració original sencera, només heu de clicar AQUÍ

 


Tot el que necessites per anar al teatre

Actes obscens en espai públic

Actes obscens en espai públic

Albert Arribas torna al Grec per dirigir aquesta versió del ‘Teorema’ de Pier Paolo Pasolini per part de Davide Carnevali, dramaturg italià arrelat a Barcelona i amb una àmplia trajectòria internacional, guardonat al seu país amb el premi nacional de nova dramatúrgia, ha acceptat l’encàrrec del Teatre Nacional d’enfrontar-se a la força trencadora del Teorema pasolinià amb l’ànim de qüestionar l’autèntica capacitat política —transformadora— del gest artístic i la renovació dels codis lingüístics.

Carnevali ha reobert l’obra i l’ha posada en contacte amb les seves fonts, les escriptures sacres; procurant instaurar alhora un nou diàleg amb la contemporaneïtat. Això no significa que l’obra parli una llengua planera, ben al contrari: es tracta de polemitzar amb l’estètica i el llenguatge d’avui, tal com volia Pasolini per al seu Teorema fa cinquanta anys.

Video

Fotos + fotos

Actes obscens en espai públicActes obscens en espai públicActes obscens en espai públicActes obscens en espai públicActes obscens en espai públic

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

Sigues el primer en deixar la teva valoració.