Una opinió de Markos Goikolea
Markos Goikolea

4D òptic

4D òptic → Biblioteca de Catalunya

5/12/2018

Joc teatral infinit

Aquesta obra combina el gènere de ciència-ficció amb la comèdia de portes per experimentar amb el temps i l’espai escènic. Un mix d’enginy i diversió que explota les possibilitats infinites del joc teatral.

Tot comença en un laboratori òptic on després d’un experiment fallit s’obre una porta a una dimensió paral·lela. Allà descobrim una segona trama on cada personatge té el seu propi doble. D’aquesta manera, Javier Daulte ens convida a assistir a dues obres de teatre de forma simultània. 

Però el més interessant d’aquesta obra, més que les dues línies argumentals sense grans pretensions, és el joc amb la simultaneïtat espacial i la idea del doble. Jugant amb entrades i sortides constants, canvis de personatges, repeticions d’escenes des de diferents punts de vista i la representació simultània de dues realitats, es creen uns gags excel·lents que posen en valor les infinites possibilitats del teatre. 

No obstant això, l’obra també es deu al cinematogràfic imaginari de la ciència-ficció. Ho percebem en l’ús de la banda sonora de Vértigo, els fosos a negre entre escena i escena o el meravellós “plànol final” de Sandra Monclús prometent un “continuarà…” que tots els espectadors mataríem per veure.

Després de 15 anys de la seva estrena, LaPerla29 ha decidit reprendre aquesta obra amb el seu repartiment original. Un gran encert que és d’agrair per part de tots aquells que ens la vam perdre en el seu moment. Gràcies, m’heu descobert una obra imprescindible, una celebració de la màgia del teatre. Una demostració que quan es tracta de jugar, no hi ha art que el superi.


Tot el que necessites per anar al teatre

A partir de 28,00€

Comprar Entrades

4D òptic

4D òptic

La Perla 29 recupera un èxit escrit i dirigit per Javier Daulte: 4D òptic. Una història de ciència-ficció protagonitzada per Nora Navas, Sandra Monclús, Jordi Rico Albert Triola, entre altres.

Sinopsi

Un grup de científics, dedicats a assajar protocols òptics d’alt refinament tecnològic, descobreix per accident una porta que duu a la quarta dimensió, una altra realitat en què una subtrama ens presenta una diva de la cançó que ha d’oferir un recital exclusiu en un castell al peu dels Alps i un grup de delinqüents contractats per una discogràfica per assassinar-la. Però què passaria si les dues realitats tinguessin un punt en comú?

Sobre 4D Òptic

4D Òptic va ser la primera obra d’autor i director argentí estrenada primer en català i amb una companyia catalana abans que a Argentina.

Una producció de la Sala Beckett que es va estrenar el 9 de novembre de 2003 al Festival de Temporada Alta a la Sala Planeta a Girona. El 13 de novembre de 2003 va començar la temporada al Teatre Lliure i va tenir una gran acollida per part del públic barceloní. Posteriorment va fer temporada a la Sala Beckett del 13/11/2003 al 14/12/2003.

Va ser nominada als Premis Max 2005, es va endur el Premi Butaca 2004 millor espectacle de petit format i Premi Butaca 2004 millor actor de repartiment (Jordi Rico).

Després de la gira per Catalunya, 4D Òptic es va presentar al Festival Fronteres de Londres el setembre de 2004 i a partir d’octubre de 2004 va començar una nova temporada a l’Antic Teatre.

A Argentina s’ha representat diverses vegades amb una companyia d’allà. L’última vegada va ser al 2012 al Teatro Cervantes (Buenos Aires).

Activitats paral·leles

Col·loqui postfunció:
14 de desembre després de la funció

Properes actuacions Veure totes les funcions (Calendari)

Fotos + fotos

4D òptic4D òptic4D òptic4D òptic4D òptic

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

 • 12345

  JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Después de 15 años regresa a los escenarios catalanes 4D Òptic.
  Una comedia en el que un grupo de científicos descubren una puerta a una realidad paralela. A la 4ª dimensión de la que hace referencia el título. En esa dimensión se está planeando un asesinato a una Estrella de la canción y los científicos intentarán detener el homicidio para intentar no hacer estallar por los aires las 2 dimensiones.
  La obra es una típica comedia en el que los actores no hacen más que entrar y salir de escena. Momentos divertidos, disparatados, un poco de confusión con la trama pero a pesar de ello la cosa funciona por la buena dirección de actores y lo bien coreografiado que está todo.
  Además se nota que los actores disfrutan mucho de esta vuelta a sus origenes y lo disfrutan. Nosotros también con ellos!

  15/12/2018

 • 12345

  JOSEP OLIVA SASÉ

  Ahir a la Biblioteca de Catalunya vaig poder gaudir d’aquesta obra de Javier Daulte, que Laperla 29 ha recuperat amb el mateix repartiment que fa 15 anys es va estrenar i vam poder veure al Lliure. Un text de ciència-ficció que ens situa en un laboratori on uns científics obren una porta a una quarta dimensió i descobreixen a uns delinqüents que estan planejant l’assassinat d’una cantant. A partir d’aquí i de forma enginyosa fa que el text adquireixi tocs de comèdia, de thriller, de drama i fins i tot de vodevil tot això de forma delirant, molt divertida i sobretot trepidant. Amb una aconseguida escenografia i perfecta il-luminaciò, cinc actrius Nora Navas, Sandra Monclús, Carme Poll, Núria Lagarda i Antònia Jaume i tres actors, Albert Triola, David Vert i Jordi Rico, amb un vertiginós canvi de personatges, de registre, i de vestuari fan un treball tots sense excepció, sublim. Divertida molt divertida no us la perdeu, un imprescindible vaja.

  02/12/2018

Articles relacionats