Terroni o Eructos de Historia

Terroni o Eructos de Historia representa la següent etapa d’un recorregut que comença amb el llibre Terroni de Pino Aprile i passa pel teatre a través del monòleg homònim de Roberto d’Alessandro. El nostre repte és portar davant el públic barceloní una història actual i antiga alhora, local i universal, oblidada, amagada entre les línies del gran conte de la història que, com sabem, està escrit pels vencedors.

Així que us presentem pura i dura, tal com ens l’expliquen apassionats i partidaris de la veritat com l’historiador Pi Aprile, la història d’un poble, d’una terra, el Sud d’Itàlia, que fa 150 anys va passar d’una dominació a altra, mentre amb gran clam i patriòtiques fanfàrries se celebrava el naixement del Regne d’Itàlia, una Itàlia per fi unida de nord a sud.

Excavar en la Història, fer un forat en ella, és intentar treure a la superfície aquesta matèria indigesta, aquest substrat podrit que és només terra fèrtil per al crim i l’abús. Excavar en la Història i enfrontar-nos a ella és potser arribar a les arrels del pecat original que la gent del sud sembla portar a sobre, aquesta marca original que ens dóna al mateix temps vergonya i ràbia, i que moltes vegades intentem amagar darrere una màscara de alteritat.

Aquesta representació s’articula en deu ‘quadres’, el fil conductor és la relació entre nord i sud, una relació de poder, per suposat, entre dos subjectes que són de vegades entitats abstractes – ‘corals’ en el sentit de la dramatúrgia grecollatina – i que en altres ocasions s’identifiquen amb personatges reals, com Garibaldi i Carmine Crocco.

A partir de la reflexió davant els fets, el que nosaltres pretenem aconseguir en primera persona és un altre propòsit més ambiciós: intentar canviar la sintaxi del discurs que descriu i acompanya la ja secular qüestió del sud.

Enllaç copiat!