Un antic actor i una figura de la performance escenifiquen en una exposició performativa el maltractament i perfeccionisme sàdic inherents a la relació mestre-deixeble.
Sinopsi
A escena es troben Toni Cots, actor entre 1975 i 1984 de la companyia nòrdica Odin Teatret, i Søren Evinson, performer. Cots és aliè al que li espera a la performance, però es lliura sense reserves a les indicacions del seu jove deixeble. La interacció entre tots dos es converteix en un joc de confiança i vulnerabilitat que transita els tabús en matèria de comportament socioafectiu que animen l’actual retòrica de les cures. A través del contacte entre mestre i deixeble, Cots no només reviu com a actor, sinó que es lliura a la història d’un art que desborda manipulació, explotació i sotmetiment psíquic. Evinson, per la seva banda, suplanta el mestre per assolir la cota d’amoralitat, passió i prepotència que és indefugiblement funcional a la recerca de la bellesa de l’últim segle de creació teatral.
Autoritat és un dispositiu que mostra la disponibilitat infinita de l’actor a exposar-se i la carismàtica tendència del mestre a manipular. Capaços tots dos de sacrificar-se per complir amb el decàleg d’expressivitat i veritat exigits, són víctimes d’ells mateixos i han après a ser-ho sent víctimes de tots els seus mestres.
Nascuda l’any 1964, la companyia danesa i noruega Odin Teatret és famosa arreu del món. El seu fundador, l’italià Eugenio Barba, és considerat una de les personalitats escèniques més innovadores del teatre modern. Entre l’abril passat i el setembre es pot veure a La Virreina Centre de la Imatge l’exposició “Autopenetració. Eugenio Barba / Odin Teatret” que li està dedicada i que analitza l’activitat de la companyia entre el 1971 i el 1979. És comissariada per Roger Bernat. S’acompanya, aquest juliol, al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa, tan consagrat a les arts visuals com a les escèniques, d’una segona exposició, aquesta de caràcter oral. Va a càrrec del dramaturg Roberto Fratini amb el títol d’Autòpsia. Finalment, i amb el títol d’Autoritat, el mateix Roger Bernat i el performer Søren Evinson tracen l’arc que separa tres generacions dedicades al teatre.
S’ha fet càrrec d’aquesta primera col·laboració entre La Virreina Centre de la Imatge i el Grec Festival de Barcelona Roger Bernat, un artista que va debutar al Grec l’any 1997 i ja ha fet fins ara set aparicions al festival. Bernat és autor de muntatges com Numax-Fagor-plus (Grec 2014), No se registran conversaciones de interés (Grec 2017) o Flam (Grec 2019). Té com a company de proposta a Søren Evinson, autor, director i intèrpret, que ja va dur al Grec 2019 l’espectacle A Nation is Born in Me.