Tot el que necessites per anar al teatre

Manel Salas: The expanding axis

Manel Salas: The expanding axis

El ballarí i coreògraf Manel Salas Palau presenta dues peces de dansa en composició instàntania relacionades amb el concepte del punt d’origen o punt de partida. La primera d’elles és The expanding Axis, que comptarà amb la col·laboració dels artistes convidats: Julyen Hamilton, Paolo Gingolani, Iris Heitzinger, Anna Heuer Hansen i Claudia Pelliccia. 

Sinopsi

The Expending Axis és el punt de partida inspirat en el cèlebre filòsof i matemàtic francès René Descartes, qui va voler fonamentar el seu pensament filosòfic en el mètode de prendre un “punt de partida” sobre el qual edificaria tot el posicionament. Les coordenades cartesianes X, Y representen la geometria plana i es troben en un punt d’intersecció que, per definició, es considera el punt zero de les rectes i es coneix com a origen de les coordenades. D’allà s’origina un viatge en el qual es posen en comú els nostres bagatges, cultures i desitjos, portat a les tres dimensions per pintar el present.

BIOGRAFIA DELS ARTISTES

Manel Salas Palau (1980, Barcelona)
Després d’estudiar Educació Física, va començar la seva carrera artística a través del hip-hop. El seu interès pel ball el va portar a estudiar mim, butoh, acrobàcia i improvisació. El 2008 va rebre el seu BA en dansa contemporània a Codarts, el Conservatori de Dansa de Rotterdam. Des de llavors ha estat ensenyant i ballant amb diferents companyies, projectes i coreògrafs de tot el món, com Julen Hamilton, David Zambrano, Angels Margarit, Arno Schuitemaker, Edita Braun, Cobosmika, Ramon Oller, Jasmine Morand, Paper Tiger, etc. Recentment viu entre Suïssa i Espanya, ensenya internacionalment, col·labora amb altres artistes i desenvolupa el seu propi treball, amb gires a Xina, Rússia, Holanda, França i Espanya.

Julyen Hamilton ha estat creant i actuant en l’àmbit de la dansa durant més de 40 anys. És improvisador empedreït i el seu ball i treball de text s’ha vist a tot el món. És el director de l’Allen’s Line. Julyen Hamilton Company i d’una llarga sèrie de solos, l’últim dels quals és INTERVIEW, presentat a la República Txeca i a l’Antic Teatre durant la temporara 2017-18. La seva obra es troba a Vimeo i es ven a través del seu segell BlueDog dvds. Ha tocat amb grans músics al llarg dels anys, incloent Barre Phillips, Fred Frith o Micha Mengelberg. Com a pianista actua en el duo Hamilton Carroll amb Roy Carroll, amb qui acaba de publicar el seu primer disc POINTER.

Paolo Cingolani és un ballarí italià especialitzat en l’art de la improvisació i la composició instantània. El seu treball es caracteritza per un entrenament específic en la intuïció com a primera eina per crear dansa i text en l’acompliment. Des de 2012 és membre de la companyia Allen’s Line de Julyen Hamilton, amb la qual va actuar a Berlín, Brussel·les, París, Estrasburg i Oslo. Durant els últims anys (2005-2018), Paolo també s’ha dedicat a crear actuacions amb altres artistes, ballarins, músics i dissenyadors visuals del context independent europe. Com a docent, ha desenvolupat la tècnica del seu cos personal resultant de la combinació de Tai-Ji Qi Gong amb els principis de la dansa contemporània. Des de 2006 ha mostrat la seva feina en diversos festivals de dansa i improvisació d’Europa i del Estats Units.

Iris Heitzinger és creadora independent, ballarina i docent. És artista associada de tanz_house Salzburg (AT) i RedSapata Linz (AT). Ha col·laborat amb artistes com Guillermo Weickert, Natalia Jiménez, Jeremy Wade, Ted Stoffer, Vincent Dance Theatre, Editta Braun, Willi Dorner, Group LaBolsa & Thomas Hauert, etc. Imparteix classes regulars i tallers de dansa contemporània, improvisació i composició a Europa, Canadà i Japó. Crea el seu propi treball des del 2007 amb un interès en les col·laboracions interdisciplinàries i interculturals que investiguen les capacitats del cos des de diferents angles, com ara a Blackbox (2010), amb el guinea pig collective – nuevas medias/movimiento/sonido, L_ENTES (2012), amb la coreògrafa Natalia Jiménez, Trinity (2013), amb l’artista visual Oscar Sol, La Medida del Desorden (2015), amb el Group LaBolsa i Thomas Hauert i Wallflowering (2017) amb l’actriu i directora de teatre Françoise Boillat.

Anna Heuer Hansen. El seu origen artístic ve de la música, el teatre i el nou circ. Anna es va enamorar de la dansa contemporània pels volts dels 15 anys. Des de llavors ha estudiat dansa a Dinamarca, Alemanya i Bèlgica, on es va graduar de BA en dansa contemporània a Koninklijke Conservatorium Antwerpen. Després d’acabar els seus estudis ha treballat amb diversos coreògrafs/directors com Julyen Hamilton, Meytal Blanaru, Ellis van Veldhuizen o Romeo Castellucci. Anna se centra principalment en el treball basat en la improvisació i, recentment, ha dedicat temps a la seva pròpia investigació i creació.

Claudia Pelliccia. Ballarina, coreògrafa i cantant, s’especialitza en la Tècnica de Dansa Contemporània a l’Acadèmia Nacional de Ball. Balla en moltes creacions a Itàlia, Europa i Carolina del Nord per encàrrec d’un escultor popular. Crea molts sols en els quals el ball i la veu són els protagonistes. Actualment canta en un quintet de jazz i desenvolupa projectes amb ballarins i músics per compartir el treball sobre composició improvisada, presentar i rebre idees personals, i donar suport a la investigació col·lectiva amb fins de realització. Ha actuat també amb Julyen Hamilton.

Núria Andorrà. Percussionista i improvisadora de música contemporània. Va obtenir el títol superior de percussió a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC) i, posteriorment, va estudiar a la Staatliche Hochschule für Musik Karlsruhe (Alemanya), on va obtenir el diploma DKA i el Màster en Música Contemporània. Col·labora amb els grups de música contemporània Icarus Ensemble, Algoritmo, Ensemble Abstraï, Murtra Ensemble, Barcelona 216, Kammart, Patschwork Ensemble. També ha treballat amb Carles Santos, Matmos i en diferents espectacles interdisciplinars. Ha improvisat amb Agustí Fernández, Le Quan Nihn, Ingar Zahr, Mats Gustafsson, Pablo Ledesma, Nate Wooley, Frances-Marie Uitti, Joe Morris, Ramon Prats, Tom Chant, Johannes Nästesjö, Nenad Markovic, Joachim Badenhorst, Yasmine Azaiez, Anne-liis Poll, Marc Vilanova o Alessandra Rombolà.


Valoració espectadors
Sigues el primer en deixar la teva valoració