Tot el que necessites per anar al teatre

El cor de les tenebres

El cor de les tenebres

Si no heu llegit El cor de les tenebres com a mínim haureu vist o sentit a parlar d’Apocalypse Now, el film de Francis Ford Coppola que s’hi basa i que retrata la recerca de Kurtz, un individu embogit, per part de Charlie Marlow, un mariner que odia la mentida i mira de conèixer-se a si mateix mentre s’endinsa a la selva. Obra i film parlen sobre l’enfrontament entre la civilització i una societat encara “salvatge”, però aquesta adaptació escènica va encara més enllà i busca on és la llavor del mal. I és que, malgrat que l’extermini de més de deu milions d’éssers humans al Congo per part d’una empresa creada pel rei Leopold II ha estat la massacre més gran que ha sofert la humanitat, encara molts continuen veient-la com una “intervenció benèfica” d’Europa sobre l’Àfrica. Aquesta massacre, comesa en nom de la civilització, no és gaire diferent de les que encara avui es fan en nom de la democràcia, la puresa de la sang o la religió… Totes amaguen, però, una mateixa finalitat.

Per posar en escena aquest muntatge sobre el mal, el Teatro de los Sentidos transforma aquest cop alguns dels mètodes que fins ara han guiat les seves posades en escena, un canvi necessari vista la duresa del text. Aquí, el públic està convidat a emprendre un viatge, seguir un trajecte per un paisatge desolat durant el qual s’haurà de submergir en les zones més fosques de la seva pròpia personalitat. I és que les percepcions, emocions i decisions de cadascú donaran forma a un espectacle que —esteu avisats— es marca com a objectiu “que l’espectador mateix aturi la representació”. Un viatge cap al cor de la violència i la maldat amb el qual la companyia s’endinsa, per primera vegada, en la poètica de la destrucció.

Un projecte de Teatro de los Sentidos produït pel Republique Theater (Copenhaguen).

Aquest muntatge s’ha nodrit de la investigació personal de cadascun dels integrants de Teatro de los Sentidos. El director ha aportat l’orientació de la investigació i el punt d’inflexió poètica.

Video

Valoració espectadors
  • De nou el teatre de los Sentidos consegueix sorpendrem sense abandona el seu particular univers de la foscor pro entran amb el fons de un relat dur de Joseph Conrad, que habia inspirat també la pelicula Apocaliypse Now. Enrique Vargas, l anima i director del teatro de los Sentidos previament ens ajuda a situarnos recordant també el genocidi sofert per el Congo per part de una empresa creada per el rei de Belgica Leopold II, una masacre justificada com una intervencio benefica de civilitzaçio de Europa sobre l.Africa. Amb aquets antecedents es va crear la obra actual, un recorregut sinistre , un viatge per retrobarnos en lo mes fosc de nosaltres mateixos i aon les percepcions i decisions et porten al cor de la maldat o les tenebres, com diu el titól.Aquestes sensacions t ho trasmet el espectacle sense pausa ni sonriures amables per relaxarse, cap complicitat amistosa a diferencia de montatges anteriors, et sents com desprotegit i amenaçat algo que viuen actualment milers de ser humans amb la nostra indiferencia.Un espectacle tan incomode com necesari, per pensar aon esta la llavor del mal i fins a quin punt nomes necesitem determinades circunstancies per treure lo negatiu que portem dins. esta clar el teatro de los Sentidos segeix sent el mateix pro buscan nous camins per sorpendre quan posiblement en els darrers espectacles el factor sorpresa havia disminuit per similitud entre ells.Jo hem pregunto, que sera lo próxim. felicitats a tots l´equip i que poguem seguir gaudint de aquest grup, actors, actrius, so, iluminaçio etc extraordinari.

    09/07/2016