Carmelo Gómez

Carmelo Gómez Celada va estudiar interpretació a l’Escola d’Art Dramàtic. Va començar al teatre de la mà de Miguel Narros i serà ell qui l’ajudi a ingressar al Teatre Nacional. Més tard treballarà també a la Companyia Nacional de Teatre Clàssic on va aconseguir gran prestigi com a actor. Ha participat en prestigioses obres de teatre com: “Dies de vi i roses”, “El sopar”, “la gata sobre la teulada de zinc calent” o “El cavaller d’Olmedo”.

El seu debut cinematogràfic es produeix el 1986, però no serà fins al 1992 quan li arribi la seva veritable oportunitat, quan el director Julio Medem li oferís el paper protagonista de la seva òpera prima “Vacas”. Tornen a treballar junts a “El esquirol vermell” i “Terra”. El 1994 rodó “Días Contados” d’Imanol Uribe, de manera que va repetir a “El viatge de Carol” i “La Carta Esfèrica”. També és destacable en les seves col·laboracions amb la desapareguda Pilar Miró a “El teu número enverina els meus somnis” i “El gos de l’hortolà”.

Entre altres títols de la seva filmografia cal destacar també: “Secrets del cor”, “Entre els llits”, “El Porter”, “Ens miren”, “La nit dels gira-sols”, “Agallas”. I “Silenci a la neu”.

La seva tasca televisiva va aconseguir el seu màxim exponent amb la sèrie “La Regenta” dirigida per Fernando Méndez Leite, i adaptació de la magistral obra de Leopoldo Ales “Clarín”, un dels seus últims treballs en aquest mitjà ha estat la tv movie ‘Vol IL 8714 ‘

Entre els seus premis destaquem el Goya al millor actor per la pel·lícula “Días Contados” el 1994, per la mateixa pel·lícula va obtenir el Fotogramas de Plata com a millor actor el 1994 i l’Ondas, concedit per la SER, com a millor actor el 1994, i el premi al millor actor al 1995 concedit per la Unió d’Actors. Ha aconseguit també el Fotogrames de plata al millor actor per les pel·lícules “El gos de l’hortolà”, “El teu número enverina els meus somnis” i “Terra”; també li ha estat concedit el Premi Nacional de Cinematografia donat pel Ministeri de Cultura el 1995. El segon Goya li va arribar per la seva interpretació a “El Método”, en la categoria de millor actor secundari.

La seva carrera com a actor de teatre, l’ha portat a treballar amb els millors directors com ara Miguel Narros, Mario Gas o José Mª Flotats. Un dels seus darrers treballs ha estat “Dies de vi i roses”, per la qual cosa va rebre unes magnífiques crítiques i el suport del públic. I com el seu darrer treball, “Elling”, ha rebut el Premi Ercilla de teatre, el millor actor protagonista.

Lloc de naixement
Sahagún de Campos (León)
Fotos i vídeos
Conegut/da per
Articles relacionats