De La Camarga a l’escenari

Mercè Rubià

A Internet, en un CD ‘parlamentari’ i ara a l’escenari. La conversa entre Alícia Sánchez Camacho i Victòria Álvarez a La Carmarga arriba al teatre amb la companyia Teatro de Cerca.

  • «Jordi Pujol Ferrusola lliura al Parlament la conversa sencera de La Camarga»
  • «CiU vol còpia del CD de La Camarga que Jordi Pujol Ferrusola va lliurar al Parlament»
  • «Quim Arrufat ha assegurat que el CD té la mateixa durada que la conversa que es pot trobar a Internet»
  • «El CD de La Camarga es tractarà en una comissió secreta al Parlament»

La conversa entre Alícia Sanchez-Camacho i Victòria Álvarez el juliol de 2010 al restaurant La Camarga segueix omplint pàgines i titulars de la premsa dia rere dia. Tot i que el cas Método 3 va esclatar el febrer de 2013, quan es va conèixer l’existència de la gravació, la compareixença dels Pujol a la Comissió d’investigació sobre frau fiscal del Parlament l’ha fet tornar un cop més als titulars. Però tot i que ja ha corregut per Internet, ha omplert pàgines dels diaris i ha ocupat hores de les més diverses tertúlies, la justícia ha prohibit escoltar-ne el contingut. Potser per això és més necessari que mai recórrer a la ficció per explicar la realitat. O si més no, és així com ho ha fet Jorge-Yamam Serrano, director i membre de la companyia Teatro de Cerca, que ha optat per portar-la al teatre. “Davant l’allau d’informacions sobre aquestes trames de poder i corrupció, el teatre permet aturar-se i fer-ho més entenedor”. La seva tasca, però, no ha estat fàcil. Precisament per esquivar la prohibició judicial, ha hagut de fer una important tasca de documentació per assegurar-se que cadascun dels fragment de la conversa que es reprodueixen en escena han aparegut anteriorment a la premsa. Això, però, li ha permès teatralitzar altres documents reals “que mostren de manera esperpèntica com funciona la corrupció, la nostra política i els seus passadissos” amb la intenció de connectar el teatre amb el públic i fer-lo arribar “allà on el periodisme no pot arribar”.

Entre Ruz-Bárcenas i el Polònia

Tot i que és un muntatge que es podria catalogar com a teatre documental, Serrano deixa clar que no té res a veure amb el Ruz-Bárcenas de Jordi Casanovas. “El llenguatge és molt diferent perquè la situació també ho és. A Ruz-Bárcenas es recrea un judici, i per tant, no hi ha converses, sinó declaracions judicials i el to és molt és contingut. Aquí, en canvi, recreem el sopar de dues dones amb un excés d’ego que s’apropa més a El lobo de Wall Street”. Inevitablement, explica el director, l’obra ha anat derivant cap a la comèdia perquè “hem volgut servir la realitat i la realitat és aquesta: una història esperpèntica amb un gran potencial teatral i uns personatges molt intensos i plens d’excessos”. Serrano fins i tot es mostra convençut que “la gent no es creurà que és real, però ho és!”. Tot i això, deixa clar que el llenguatge no és tampoc el del Polònia. “L’objectiu no és fer ni un realisme pur ni una paròdia o una farsa còmica, el que volem és donar una impressió que recordi la realitat, descobrir la realitat dels personatges sense imitar-los”.

Cristina Gamiz i Anna Sabaté són les actrius que encarnaran Sánchez-Camacho i Álvarez, aquí Antonia Sanchis i Bibi Alves. Les acompanyaran cinc personatges masculins interpretats per Pep Duran: Jordi Pujol Ferrussola, un escoltador que com a La vida de los otros “ens recorda que tot el que veiem ho estem sentint i va tirant endavant i endarrere”, el cambrer, el xofer i l’amo de La Camarga.

Text: Mercè Rubià

Escrit per
Mercè Rubià TWITTER

Periodista. Teatrera. Enamorant-me de la dansa i el circ. Advertència: Si la majoria de recomanacions tenen molts aplaudiments no és per falta de criteri (que potser també), sinó perquè prefereixo parlar de les obres que m’han agradat. Molt lluny de voler fer (o ser) crítica.

Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!