PÒDCAST

Judit Martin i La Maria Rosa: “Hem hagut de remar molt més fort que els homes per guanyar-nos el públic”

Conversem amb les dues còmiques sobre humor, improvisació i feines frikis

Rubén Garcia Espelta

El nou capítol del pòdcast Els Imprescindibles de TeatreBarcelona, presentat per Andreu RamiRubén García, està protagonitzat per referents de l’humor de la cartellera: les còmiques Judit Martin i La Maria Rosa. Amb elles hem parlat d’humor, música i improvisació.

Les dues artistes triomfen a la cartellera barcelonina amb dos espectacles molt diferents: per una banda, Judit Martín recupera Not Talent al Teatre Borràs, un show que reivindica el poc talent d’algunes persones; per l’altra, La Maria Rosa triomfa al Teatre Poliorama amb l’aplaudit Calladitas estáis más guapas amb Jessika Rojano i Sil de Castro, un show feminista que reivindicava l’espai i la veu de les dones còmiques.

“A les escoles les noies no solen ser les gracioses, no solen ser les que s’exposen”

“El simple fet de ser dona fa que moltes noies no pensin a dedicar-se a l’humor”, explica Judit Martin: “A les escoles les noies no solen ser les gracioses, no solen ser les que s’exposen”, i afegeix: “La societat empeny a moltes joves a no ser còmiques, en canvi, en els homes exposar-se dona fins i tot cert reconeixement”. “També passa amb les persones amb altes capacitats, les dones solen amagar la seva intel·ligència per sentir-se integrades”, diu La Maria Rosa. Un estigma amb el qual han conviscut des de l’inici: “Com a còmiques hem hagut de remar molt més fort que els homes per guanyar-nos el públic i això curteix“, comenten: “Quan ens programen no tenim tantes opcions per equivocar-nos perquè no hem tingut gaires espais per fer-ho: si la cagues, no tornes”.

Dos referents de la cartellera còmica

La Maria Rosa és una còmica i músic nascuda a Salt (Girona). Amb 7 anys va començar a estudiar música clàssica. Es defineix com a ‘cantatriu’, ha treballat en un circ, ha tret un disc, ha tingut la seva pròpia empresa de producció d’esdeveniments i fins i tot ha fet ràdio. Amb el Cabaret de Féminas va començar a rodar per alguns escenaris underground de la ciutat i l’experiència li va obrir les portes al món de la improvisació (amb la cia Impropótamo), el cabaret (amb espectacles com Cabaretazo de Las Sisters) i el teatre (amb la seva pròpia companyia la cia Intolerantes amb Jorge de la Torre).

L’any 2019 presenta Calladitas estáis más guapas al Molino, un festival de stand-up comedy feminista que reinvidicava l’espai i la veu de les dones còmiques acollint fins 50 còmiques de renom com Asaari Bibang, Eva Cabezas o Esther Gimeno. L’èxit aconseguit va suposar la inclusió de l’espectacle a la programació permanent de teatres com el Poliorama, on cada setmana hi participen artistes convidades com Eva Soriano, Leticia Dolera, Henar Álvarez, Merche Ochoa o Penny Jay, entre d’altres.

Sil de Castro, Jessika Rojano i La Maria Rosa durant el show ‘Calladitas estáis más guapas’, al Poliorama

Judit Martin és una còmica i pallassa nascuda a l’Hospitalet de Llobregat. Va estudiar Belles Arts i, a part de participar en diferents programes de ràdio i televisió nacionals, la seva especialització sempre ha estat la improvisació. “Feia teatre amateur i, després de veure un espectacle de impro al Llantiol, el primer que es fèia a Barcelona, em vaig apuntar a un taller i em van acollir a la companyia”, explica Martín: “Molta gent em pregunta si em pot definir com a actriu per no dir còmica o pallassa, pensat que potser se’m posarà malament, però jo reivindico que em cridin com vulguin menys actriu”.

Judit Martín és la creadora de ‘Not Talent’

Martin també està vinculada a Pallapupas, entitat amb la qual ha treballat com a pallassa d’hospital, però també ha creat la seva pròpia companyia DeJabugo, amb Emma Bassas, amb qui ha fet espectacles com Under the pelucas. “Amb l’Emma vam estrenar el nostre primer espectacle al Teatre La Riereta (actual Ateneu del Raval), va ser un espai molt necessàri que ens va permetre començar”, diu la còmica. “Aquests espais més underground en permetien fer el canalla i experimentar sense etiquetes”, diu La Maria Rosa, qui també va començar la seva carrera des de la base: “Avui en dia estem treballant amb dos projectes que ens permeten estar en teatres grans, però quan sortim d’aquest format i treballem amb noves companyies hem de començar el circuit des de zero”.

No et perdis aquest nou capitol de , on parlem també de feines frikis o d’improvisació musical o escènica. Disponible també a Spotify, Anchor, Apple Podcast, Ivoox o Youtube.

Més informació sobre els espectacles de Judit Martín i La Maria Rosa a:


Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!