José y sus hermanas reflexiona sobre l’educació al Tantarantana

Redacció

El Tantarantana ha presentat en roda de premsa Arma de construcción masiva, la nova producció de la companyia José y sus hermanas que es podrà veure del 20 de febrer al 17 de març. “És la segona obra de José y sus hermanas… però és la quarta vegada que els tenim al teatre! I és de nou un plaer”, ha declarat Ferran Murillo, el director de la sala, en la seva presentació. L’anterior espectacle de José y sus hermanas va ser Los bancos regalan sandwicheras y chorizos, una de les revelacions de la cartellera teatral de la passada temporada. L’obra es va reestrenar tres mesos després d’haver exhaurit localitats en gairebé totes les funcions i va tornar per al festival Rbls de teatre jove.

Sobre Arma de construcción masiva, han volgut destacar que es tracta d’un espectacle sobre l’educació que va més enllà de l’educació: “Abarca la família, la memòria històrica i també el context social actual”. També han remarcat la major profunditat que ha assolit la companyia en aquest segon espectacle, amb una mirada “més interna, vivencial i íntima”. Silvia Ferrando, directora i dramaturga de l’obra, apuntava precisament que l’espectacle pren la paraula educació en el sentit més ampli del terme. “Parlem de l’Educació com a construcció de relat, com tot el que ens fa llegir el món d’una manera i no d’una altra, i el que ens condiciona per habitar-lo també d’una manera concreta”.

Pel que fa al mètode de treball, la companyia torna a apostar per la creació col·lectiva, en la que tot l’equip aporta propostes escèniques que acaben barrejant-se, evolucionant i amalgamant-se en la posada en escena final. “Treballem sense limitacions estètiques ni ideològiques, des de la diversitat de qui som cadascuna de nosaltres i fent servir material vivencial sobre les nostres pròpies famílies, de forma que es dilueixen els conceptes de realitat i ficció”, ha explicat  Ferrando.

Tot i repetir fórmula, la companyia ha fet un pas endavant en molts aspectes: “Hem après. Hem treballat més. Ens coneixem més”, afirmen, i remarquen que l’obra és resultat d’un procés creatiu de vuit mesos de treball. “Hi ha més unitat en el resultat final. I molta més música, amb composicions musicals en directe. I es nota molt la incorporació de Cube.bz a l’equip artístic en tot el que respecte a l’escenografia i la il·luminació”.

Pel que fa a les expectatives d’estrenar una nova proposta després d’un indiscutible èxit, la companyia ha assegurat que estan tan centrats en compartir el missatge de l’obra que no els ha preocupat aquesta pressió. “Volem reivindicar el paper que juga el cos en l’educació. Més aviat el paper que no juga: hem estat educats invisibilitzant els nostres cossos en molts sentits”, apuntava l’actor Alejandro CurielI un pla d’estudis amb visió de futur, que no canviï a cada canvi de govern…” ha afegit el seu company Francesc Cuéllar. “…Ni estigui vinculat als interessos del poder o del sistema. Què vol dir que l’educació ha de ser rentable?”, ha completat la també actriu Gemma Polo.

Arma de construcción masiva es podrà veure del 20 de febrer al 17 de març a la sala Baixos22 del Teatre Tantarantana. El 21 de febrer no hi haurà funció perquè la companyia s’adhereix a la vaga general.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!