REPORTATGE

Els dilluns també hi ha teatre

Rubén Garcia Espelta

“Els dilluns no existeixen per al teatre”… s’ha dit tradicionalment del dia que el sector teatral s’ha agafat per descansar. Avui en dia, però, aquesta afirmació va perdent el sentit i és que cada cop són més les sales que opten per canviar els dies de parada i programar teatre per començar la setmana.

Un experiment amb bon resultats

La Sala Flyhard va ser una de les primeres sales a apostar pels dilluns i d’això en va fer tret característic del seu projecte. “Des del primer ho vam tenir clar, volíem que la gent del sector teatral vingués a veure el que estàvem fent, però a més el nostre públic ha respost molt bé”, diu Sergio Matamala com a director d’aquest petit teatre de Sants: “L’afluència de públic però, crec que depèn de l’interés que el públic tingui de l’obra que estigui en cartell”.

Un altra sala de proximitat han seguit el model és La Badabadoc, a Gràcia, que ha apostat per començar la setmana amb les portes obertes i oferint als espectadors incentius per omplir la platea: “Vam apostar pels dilluns perquè el dimecres no teníem públic i, tot ser dels pocs en fer-ho, ara ens funciona molt bé”, comenta Àngel Grisalvo, codirector de la sala: “A més és el nostre Dia de l’Espectador, oferim descomptes, i a més també donem obrim les portes de la sala a les companyes de professió que treballen la resta de dies de la setmana”.

Sales com la Sala Àtrium s’està plantejant també obrir en futur proper els dilluns, i n’hi ha d’altres on l’experiència no ha funcionat com és el cas d’El Maldà que deixarà d’apostar pels dilluns per provar nous horàris que comencen a triomfar: els diumenges al matí.

De les sales de proximitat als grans equipaments

L’èxit ha fet que empreses més grans empeses com el Grup Focus també comenci ha apostar per fer-ho en d’alguns espectacles del Teatre Goya o el Teatre Condal, que aprofita aquest dia per donar oportunitats a nous projectes o donar nova vida a èxits de petit format. “La nostra idea és aprofitar els dilluns i donar espai a propostes que per la seva qualitat necessiten exhibir-se en un teatre com el Condal per tal que es generi un bon efecte boca-orella, com és el que va passar amb el musical Una llum tímida“, comenta el director del teatre, Daniel Anglès: “Aquesta nova finestra hem dona més llibertat per arriscar, més enllà de la programació regular, i donar cabuda a espectacles que no tenen espai o recuperar perles escèniques com You say tomato“.

Un altre gran equipament que aposta per programar noves línies de programació els dilluns és el Teatre Poliorama. La seva aposta és donar una nova vida i dimensió a peces nascudes en espai més petits i noves oportunitats a companyies més joves, però també repartir el risc: “Els costos d’un teatre son molt elevats i tenim estudiat que quants mes espectacles programem, sempre tenint en compte la qualitat i comercialitat, menys riscos tenim de no assolir els objectius”, diu Ana Victori, responsable de programació del teatre. Victori esmenta que programar el dilluns també permet a les companyies que pugui fer gires el cap de setmana, però és necessita molta coordinació d’equip per tal que tothom pugui descansar i les companyies no se sentin desateses.

Què veureu el dilluns a la cartellera?

Hi trobareu per exemple comèdies com You say tomato de Joan Yago, un text que torna a la cartellera amb els mateixos actors que la van protagonitzar en el seu moment: Ana Moliner i Joan Negrié. L’obra reflexiona sobre el sentit actual de l’art, la satisfacció o la felicitat en les relacions de parella. Al març prendrà el relleu la irreverent Gordas de Carlos Mesa i a l’abril tornarà Akelarre de The Feliuettes.

També tornen a la cartellera dues produccions de la Sala Flyhard: d’una banda La pell fina, que ha exhaurit entrades i ja anunciat que al juliol fa el salt al Teatre Borràs de dilluns a dissabte recuperant al Biel Duran i Àngel Cervantes en el repartiment; i de l’altra, Família (Im)possible de Carol Lòpez, una divertida reflexió sobre la diversitat de gènere i els models de família.

Els ocells de La Calòrica també fa temporada els dilluns i dimarts al Teatre Poliorama. Després de dues temporades d’èxit a la Sala Beckett i una extensa gira torna aquesta sàtira política a partir de l’obra d’ Aristòfanes.

En el terreny dels musicals el Maldà aposta pel Joan Vázquez i el seu concert teatralitzat Broadway al Maldà on recupera alguns nous èxits i clàssics de Broadway a piano i veu.

Els dilluns també alberguen propostes de text en espai com el Teatre Goya, amb Buffalo Bill a Barcelona de Ramon Madaula.

L’Off de La Villarroel també programa, ocasionalment, el dilluns. Aquest és el cas de peces com Scratch, la nova aposta del tàndem artístic que formen Daniel J. Meyer i Montse Rodríguez.

En el mateix cicle s’engloba el que serà la darrera temporada de Ragazzo d’Oriol Plà i Lali Álvarez, qui també dirigirà La Badabadoc un nou text: Clarissa o set intents fallits de suïcidi.


Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!