‘El llarg dinar de Nadal’ torna al Maldà

Rubén Garcia Espelta

90 dinars de Nadal en 60 minuts, actors que envelleixen a escena i la història de quatre generacions d’una família sense talls, canvis d’escena ni teló. Després de l’èxit d’El llarg dinar de Nadal, el Maldà torna a programar aquest singular joc teatral de Thornton Wilder a partir del 30 de novembre. Serà la cinquena temporada consecutiva del que ja es coneixen com ‘Els Pastorets del Maldà’, superant les 100 funcions.

TEATRE_BARCELONA-el_llarg_dinar_de_nadal-REVISTA_1

Escrita l’any 1931 per Thornton Wilder, guanyador de tres premis Pulitzer, El llarg dinar de Nadal ens transporta a la societat americana del segle XIX i principis del XX a través d’un fabulós joc del pas del temps que permet mostrar, en una hora i sense cap tall, 90 anys de la vida de la família Bayard. Una família benestant, propietària de diverses fàbriques, amb qui viurem els canvis d’hàbits i costums al llarg de gairebé un segle, la repetició de codis de conducta generació a generació, la frustració per les pèrdues, la cerca de la felicitat i, sobretot, el propi pas del temps.

“És com un sol dinar sostingut, no hi ha cap tall en escena, els personatges envelleixen a l’escenari”, explica el director de l’obra, Alberto Díaz, integrant de La Ruta 40, juntament amb Albert Prat i Sergi Torrecilla. “És un repte interpretatiu molt bèstia i especial, a la segona pàgina ja han passat 5 anys!”, segueix. Els set actors, que interpreten diferents papers de fins a quatre generacions, han fet un treball físic “molt subtil”, per no anar cap a la caricatura. Al text original l’autor proposa un exercici de mim, amb un vestuari pràcticament negre i perruques, “però no li hem fet cas, hem optat per treballar els ritmes i una lleugera construcció física que recordi la vellesa. Hem revisat codis que el 1931 van ser molt trencadors, però que ara toca renovar”, afegeix Díaz. A més d’aquest interessant joc de concentració i acceleració del temps hi ha, per exemple, un joc amb les portes: una porta de naixements, i una porta de defuncions.

Un joc teatral singular a cavall entre el drama i la comèdia que no és només la història d’una família, explica Albert Prat, sinó que també és la història d’una casa. “L’obra s’inicia amb el primer dinar de Nadal en una casa nova i s’acaba després de 90 anys, quan decideixen marxar de la casa”. És per això, diuen, que El Maldà, situat a l’antiga Casa Cortada, el Palau del Baró de Maldà, és un lloc immillorable per a representar-la. Per això, i perquè el gestionen Els Pirates, una companyia afí generacionalment i que també està implicada en el moviment de companyies joves de Barcelona, que fan pinya per apropar-se a nous públics.

TEATRE_BARCELONA-el_llarg_dinar_de_nadal-REVISTA_2

 

Text i fotografies: Mercè Rubià

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!