BCN DISTRICTE CULTURAL

Cultura compromesa, inclusiva i de qualitat als barris de Barcelona

Aquesta tardor Barcelona Districte Cultural omplirà amb 320 espectacles centres cívics, equipament culturals i auditoris de la ciutat

Redacció

La primavera del 2017 va néixer a la ciutat una iniciativa pionera que, amb l’objectiu d’enfortir la cultura de proximitat i fer més accessible la cultura de qualitat als barris, proposava una programació d’arts escèniques, música i audiovisuals als centre cívics de la ciutat. L’iniciativa, que pren per nom Barcelona Districte Cultural, va ser un èxit, es va consolidar i aquesta tardor estrena nova edició, la dotzena, que inclou 230 espectacles repartits entre 34 espais.

La nova edició aposta per la integració i accessibilitat incloent en algunes funcions guies en Braille, subtítols, interpretació en llengua de signes, bucle magnètic, audiodescripcions o visites tàctils 30 minuts abans d’algunes propostes.

Circ contemporani, poètic i inclusiu

Fins a 8 propostes de circ es programaran els propers mesos del circuit a diferents espais dels barris. Espectacles de caràcter contemporani com POI, de la Companyia D’es Tro, que fusiona les arts del circ amb el popular joc de la baldufa que, en aquest cas, pot arribar als 45kg, convertint-se en una de les més grans del món.

També es podrà gaudir d’Els viatges de Bowa de la companyia La Gata Japonesa. Circ poètic i familiar, premiat en diversos festivals i farcit d’elements d’altres disciplines com la dansa, el teatre o la màgia que, a més a més, disposa de materials perquè qualsevol persona amb diversitat funcional pugui gaudir de l’obra: des d’audioguies descarregables al mòbil, fins a una maqueta tiflològica i textos impresos en paper i també en Braille.

Una altra de les propostes de circ d’aquesta edició és Sin Ojana, el primer espectacle de la jove companyia Chicharrón Circo Flamenco, un cant a la llibertat, a la dona i a l’esdevenidor de la vida que és considerat una de les propostes més noves i revulsives del panorama circense i escènic estatal.

Dansa compromesa amb la societat

Entre les 7 propostes de dansa, destauquen tres peces del ballarí i coreògraf Miquel Barcelona: Rojos (nominada als V Premis TeatreBarcelona com a Millor Espectacle de Dansa), Roges i Violetes, fruit de dos anys d’investigació sobre la postguerra civil i el franquisme i que parlen del patiment de tota una generació, del paper de la dona en aquest temps i del col·lectiu homosexual de l’època, respectivament.

Més reflexió sobre les problemàtiques socials i polítiques la trobem a la proposta de l’artista Oulouy, que expressa com una persona se sent en ser negra en la nostra societat “moderna”: Black.

Destaquem també la proposta del jove ballarí i coreògraf Pol Jiménez, guardonat l’any 2018 com a millor ballarí als Premis de la Crítica. Es titula Lo Faunal i és un solo de dansa espanyola però que parteix del ballet clàssic de Nijinski hibridat amb un llenguatge contemporani.

Teatre social, documental i experimental

Destaquen proposte de teatre social com Ana y Serafín: inquilinos de la perifèria, sobre la generació immigrada a Barcelona durant els anys del franquisme. Obres amb temàtiques del present com NUA (Radiografia d’un trastorn), Premi TeatreBarcelona al Millor Espectacle de Proximitat de la passada temporada, un monòleg d’Ann Perelló, amb tocs d’humor i elements audiovisuals, que ens parla des de dins del malson dels trastorns de conducta alimentària.

També hi ha al cicle teatre documental com Conservando memoria, el tercer muntatge de la companyia El Patio Teatro, que proposa un joc de preguntes als nostres avis amb el desig de conservar el seu record, o The Frame una proposta la companyia Eléctrico 28 que convida a obrir els nostres cors i la nostra visió a les insignificances i les nimietats de les coses que ens envolten.

Entre les companyies consolidades hi ha Agrupación Señor Serrano amb espectacles com Prometeu: una proposta trencadora, destinada exclusivament a un públic d’entre 6 i 11 anys, sense adults a la sala, que reinterpreta aquest mite grec. També trencadora és la proposta de la plataforma valenciana LEAMŎK que trasllada la picaresca dels carrers de Castella del segle XVI als ambients actuals del breakdance per explicar-nos la història de Lázaro en clau de hip hop.

També hi haurà espectacles als públics més joves amb una oferta familiar que inclou les titelles de la companyia Xip Xap a Hamelí; el teatre visual i la dansa de KLÉ d‘Addaura; o els espectacles musicals Muuuun de La Curiosa i A cau d’orella de Tal Com Sona.

Totes les activitats són gratuïtes: les entrades es poden reservar a través del web districtecultural.barcelona

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!