‘Conte de Tots Sants’, l’adaptació musical esbojarrada del clàssic de Dickens

Redacció

Jordi Bellés adapta i dirigeix una versió lliure i actualitzada del Conte de Nadal de Dickens en un musical esbojarrat.

teatre_barcelona-conte_de_tots_sants-revista_1

Fem un resum del Conte de Nadal de Dickens: Ebenezer Scrooge, el protagonista, és un vell avar que té esclavitzat el seu treballador, un jove pobre i de bon cor. Després que la nit de Nadal el visitin tres fantasmes per mostrar-li el seu passat, el present -a través de la casa del seu treballador-, i el futur -on veu la seva mort, tot sol-, decideix canviar de caràcter i ajudar la família del treballador. Final feliç: recupera l’esperit del Nadal.

Era el 1843 i Dickens feia així una crítica de l’egoisme, l’avarícia i el capitalisme industrial del segle XIX. Però la societat ha canviat, i també els espectadors. Jofre Bellés, autor de la dramatúrgia, té clar que un públic “cínic” com l’actual, avesat a la crueltat dels Simpsons o Padre de família, ja no connecta amb aquell esperit nadalenc. És per això que ha traslladat la història a Tots Sants i l’ha convertit en una història “enèrgica i embogida”.

El banquer de Dickens s’ha convertit en el Samuel (Miquel Ángel Sánchez), un jove empresari, ambiciós i dèspota que encarna en la seva figura “el pitjor del capitalisme”. A ell, enlloc d’aparèixer-li els esperits, li creen malsons. I és allà on les situacions esdevenen esbojarrades i plenes d’equívocs, amb moments que beuen, fins i tot, de la commedia dell’arte. Lluna Pintado és Fobetor, la cap dels esperits. A les seves ordres hi té “un parell de sapastres”: l’esperit gandul (Jofre Bellés), cansat de fer la seva feina, arquetip del funcionari; i el novell (David Anguera), diagnosticat en vida de TDH i a qui encara s’han d’explicar moltes coses.

A més, en la seva vida real, també hi ha la Maria, una veïna que esdevé no només el contrapunt del protagonista, sinó també la seva possibilitat de redimir-se. Anguera, per la seva banda, és també l’ajudant del Samuel, un treballador honest, completament contraposat a l’empresari.

teatre_barcelona-conte_de_tots_sants-revista_2

L’estructura del conte, originalment dividida en cinc parts, ha quedat esmicolada. Tot i que han mantingut l’inici i el final, han optat per no mantenir l’ordre lineal del conte: del fantasma del passat, al del present i després al del futur. “Hem volgut donar-li dinamisme. Avui dia ens distraiem molt, som molt més tangencials, i ho hem exportat a l’obra”, explica Ballés. Han creat un joc permanent de metateatralitat on els actors interpreten diversos personatges que, alhora, en representen de nous dintre els somnis, des de polítics corruptes a banquers.

El món dels somnis arriba sempre de la mà de la música. Després d’articular la dramatúrgia, Bellés va buscar cançons de musicals contemporanis que encaixessin amb els moments més crucials de l’obra. Moltes d’aquestes peces són de musicals recents, la majoria d’aquesta dècada, que, en alguns casos, se sentiran per primer cop a Barcelona. És el cas de ‘How Lucky You Are’, del musical Made in Dagenham, estrenat fa tan sols tres mesos, o ‘Brand New day’, de Dr. Horrible’s Sing-Along-Blog, el musical creat arran de la vaga de guionistes de Los Angeles que només es pot veure a través de Youtube.

Text: Mercè Rubià

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!