Un Ibsen brillant en una versió magnètica

Un enemic del poble

Un enemic del poble
01/06/2015

L’obra més coneguda d’Ibsen, un cant a la llibertat de pensament i a l’individualisme, feliçment ha tornat al Lliure en una versió i un muntatge colossals que signen Miguel del Arco i Juan Mayorga. Pràcticament tot és igual que la temporada passada, llevat que el personatge de Hovstad no l’encarna Pablo Derqui, sinó Santi Ricart. El text és brillant, valent, ple de significat i d’una gran vigència, que qüestiona la cultura de masses.

El doctor Stockmann ha descobert que les aigües del balneari que es ven com a font de salut estan contaminades. Però això atempta contra els interessos dels poders fàctics, el polític, l’econòmic i el mediàtic, que decideixen desmentir el doctor i anorrear-lo davant del poble. L’obra planteja molts nivells de lectura, des de l’estrictament polític fins al més filosòfic, la de l’home sol contra el món. També planteja molts interrogants: un home sol es pot arrogar la veritat i menysprear el poble? La massa de la gent és amorfa i sense criteri propi? Ibsen planteja dubtes, però la seva posició no és neutral, sinó que se situa clarament de banda de Stockmann, l’home que, com una Cassandra moderna, sap la veritat però ningú no el creu i el titllen d’impostor, d’enemic del poble.

En aquest muntatge espectacular dominat per l’aigua i per la grisor, Miguel del Arco dirigeix quinze actors magnífics encapçalats per un Pere Arquillué esplèndid que es deixa la pell per donar vida a aquest personatge magnètic i fascinant que és el doctor Stockmann. No és cap visionari, sinó un home racional que ha de fer front a la credulitat de la massa que no vol veure la veritat. Un enemic del poble és realment impactant pel text d’Ibsen-Mayorga i per la fabulosa interpretació de Pere Arquillué i la resta d’actors.

← Tornar a Un enemic del poble

Enllaç copiat!