Una conversa entre dos grans homes

Un concert a la Casa Blanca

Un concert a la Casa Blanca
08/12/2023 - Teatre Gaudí Barcelona

Aquest any es commemora el 50 aniversari de la mort de Pau Casals i és per aquest motiu que durant aquest any s’han programat diferents actes i espectacles en honor a ell. Concerts, xerrades i espectacles, com Un concert a la Casa Blanca, una obra de teatre que es va estrenar al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell, lloc de naixement del violoncel·lista, i que després de fer gira per més d’una trentena de poblacions catalanes, arriba al Teatre Gaudí, on culminarà la temporada teatral.

Un concert a la Casa Blanca és una obra escrita pel periodista Jordi Roger, dirigida per Llorenç Rafecas i interpretada per Mingo Ràfols, molt convincent en el paper de Pau Casals, Roc Esquius com a president Kennedy i Mercè Pons, que interpreta la resta de personatges que hi surten, i que no en són pocs, una quinzena en total.

Jordi Roger ha fet un treball d’investigació molt exhaustiu. Ha consultat la Fundació Pau Casals, ha llegit llibres, entrevistes i biografies, ha visitat el Museu Pau Casals, s’ha documentat a través de fotografies i documentals, ha parlat amb la direcció de la Fundació i amb la seva vídua Marta Casals, que també ha estat participe en el procés de creació del text.

Pau Casals va ser un home excepcional tant en l’àmbit artístic, com humà. Va ser un gran músic i un gran lluitador per la pau, la justícia i la llibertat. Un home compromès. Un idealista, humanista i gran defensor del seu país, llengua i cultura.

Pau Casals va dir que mai més tornaria a tocar el violoncel en un país que reconegués la dictadura franquista, però, tot i que va dubtar, va acceptar una invitació per tocar a la Casa Blanca l’any 1961. Casals admirava a Kennedy i a més a més estava convençut que era un home de principis, que volia la pau, defensava la llibertat i la democràcia, i que lluitava contra les injustícies.

En aquell encontre, Kennedy va rebre a soles a Casals, el que havia de ser una conversa de deu minuts, va durar una hora. El què es van dir no se sap del cert. Possiblement, van parlar dels ideals que compartien, de la situació política actual i de Catalunya.
El fet és que a partir d’un fet real, Jordi Roger, ha creat aquesta ficció teatral. Un text actualment molt oportú, ja que es parla de situacions i temes molt actuals. Una trobada, una conversa en la qual també coneixerem la biografia de Pau Casals.

***/****

← Tornar a Un concert a la Casa Blanca

Enllaç copiat!