Entre l’home i la bèstia

Terra Baixa

Terra Baixa
16/11/2014

Un espectacle del tot  imprescindible, tot i que pensó que no ha estat del tot rodó; pot ser  hagut moments on l’obra s’ha fet un pel  lenta, tot i que la trama és molt  interessant. Terra baixa és una obra teatral del dramaturg i poeta Àngel Guimerà, una de les més populars de totes les que va escriure i una de les més representades en llengua catalana. Es tracta d’un himne al amor, un himne a la llibertat. Aquesta representació és una adaptació que han fet en Pau Miró i en Lluís Homar a una sola veu, on  s’ha respectat tal i com està escrit el text de l’obra ,encara  que ha estat retallat, ja que s’ha centrat en el triangle  de Sebastià, Marta i  Manelic , un drama on el tema principal és l’amor. El llenguatge que s’utilitza és col·loquial, típicament de l’àmbit popular. L’escenografia d’en Lluc Castells, m’ha agradat molt; dos ambients molt diferenciats separats per una llarga  cortina blanca; en primer pla, una sala on predomina el blanc, el blanc del Molí  (símbol de puresa, de bondat ) i un segon ambient la muntanya  amb una gran  paret  i terra plena de fulles (símbol de la part més ruda, la força, la naturalesa en estat pur ) on la il·luminació moltes vegades  ha  jugat  un paper molt important;  una llum que feia moltes vegades un efecte visual  espectacular !!! .Dos ambients, dos espais plens de simbologia La Terra Alta i La Terra Baixa .

Viquipèdia:  (La Terra alta representa el Pirineu, descrit com un lloc sense pecat i on la corrupció de la mà de l’home no ha arribat, ja que és un lloc verge, un lloc bo per naturalesa on viu en Manelic i, per aquesta raó, ell tindrà les característiques que també pertanyen a la Terra alta. És l’espai utòpic, solitari, irreal i idoni que permet el compliment dels desitjos més pregons. L’altre espai antagònic, la Terra baixa, és l’espai on transcorre la major part de l’obra, i el representa com el lloc on es concentra el mal del món, en el qual la corrupció, el pecat i la malícia de l’home conviuen en un mateix espai, però és especialment marcat en els seus habitants. El lloc que representa la Terra baixa és la vila o la ciutat on succeeix tota la trama dramàtica de l’obra.)

Un Lluís Homar que està en un dels millors moments de la seva carrera i  ens fa una interpretació brillant.  Es transforma en quatre personatges, el Sebastià, la Nuri, la Marta i en Manelic, la veritat és que tot i que els veus a cadascun d’ells, penso que li ha faltat una mica més d’expressivitat i d’interpretació, per poder distingir d’una forma més clara a cada personatge. Pel que fa a la música, la Sílvia Pérez Cruz amb la seva veu posa la part més sensible de l’obra, una veu dolça i unes lletres que s’adapten molt be  a l’espectacle.

Penso que és una obra que hauria de veure tothom.

← Tornar a Terra Baixa

Enllaç copiat!