Tradició i avantguarda

Jesús Carmona: Baile de bestias

Jesús Carmona: Baile de bestias
24/09/2023 - Teatre Victòria

Jesús Carmona, reconegut internacionalment com un dels millors bailaores de la seva generació, tant pel seu virtuosisme en els escenaris com per haver estat guardonat amb el Premi Benois de la Danse o el Premi Nacional de Danza, presenta a Barcelona Baile de Bestias, un dels espectacles més aclamats per la crítica i el públic d’arreu del món, i amb el que ha rebut dos Premis Max 2022

Es tracta de la segona part d’una trilogia que va iniciar amb l’espectacle El Salto.

Un espai buit. Dues persones cara a cara. Un diàleg amb la mirada. El so d’unes veus interiors.
L’aparició d’un bosc. El redescobriment i retrobament amb l’essència del jo. El diàleg expressat a partir del moviment.

Baile de Bestias és moviment, emoció, dolor, bellesa, transformació i provocació. Són aquelles veus interiors que busquen alliberar-se.

Comparteixen escenari el ballarí i coreògraf Jesús Carmona i el músic, compositor i cantant Manu Masaedo.
La música és part essencial de l’espectacle. La música marca amb força els tempos, el compàs, les tonalitats i el ritme.
Manu canta, recita i toca una pila d’instruments durant tot l’espectacle (cajón, guitarra, percussió…) mentre acompanya a Jesús Carmona. És un músic versàtil, amb un concepte del ritme innovador.  La seva veu va des de la més dolça a la més trencada. La seva música és molt particular, d’una gran complexitat rítmica.

Jesús Carmona ens mostra el seu virtuosisme dalt l’escenari. Carmona transmet, emociona. Ens fa gaudir de tots i cadascun dels seus moviments. És visualment elegant. Tècnicament impecable. M’agrada molt perquè no mostra aquell ego masculí del qual presumeixen alguns bailaores de flamenc. M’agrada aquesta part dual (masculina i femenina) que reivindica en els seus espectacles.

Baile de Bestias és un muntatge en constant transformació i fusió pel que fa a l’espai, vestuari, il.luminació, so, ball. És la fusió dels sons de la música flamenca amb la música avantguardista; la conjunció de diferents estils com el rap, la música electrònica i la clàssica amb el flamenc més pur; l’estil i la tècnica del flamenc amb la dansa clàssica, la dansa contemporània i la performance. De fet, Baile de Bestias no és exclusivament un espectacle de flamenc, tot i que el flamenc és el llenguatge primari en el qual es mouen tots dos artistes.

Es tracta d’una proposta intimista, amb una tècnica brillant i una escenografia i il·luminació que potencien els clarobscurs que hi ha presents durant tot l’espectacle.

Baile de Bestias  és elegància, erotisme, força, provocació, virtuositat i tècnica. És entrega, passió i concentració. És llibertat de moviment. És el so meravellós del taconeo o zapateo i l’eco que deixa al seu pas, i també els clacs o pitos (espetecs amb els dits) que marquen el compàs. Són els girs i els moviments fluids i suaus que es paren en sec.

Baile de Bestias ens mostra les vulnerabilitats i pors dels homes, i el procés d’acceptació. Això implica enfrontar-se a totes les besties interiors (traumes i sofriments) que tenim o hem viscut i treballar-les per tal de deixar-les anar.

Sens dubte hi ha espectacles que paga la pena veure, sobretot pels amants del flamenc i la dansa contemporània. Baile de Bestias és una autèntica joia pels sentits. Moviment, música, veu, dansa, il·luminació, vestuari. És un viatge emocional únic, una experiència escènica visualment bella, màgica i poètica.

No us el perdeu!

← Tornar a Jesús Carmona: Baile de bestias

Enllaç copiat!