Les clavagueres (marcianes) de l’Estat

El tràmit

El tràmit
17/09/2018

Què amaga el Ministerio del Interior? Què amaguen professionals de reputada trajectòria?

Si mirem els noticiaris o obrim el Twitter a qualsevol hora (ja no) ens sorprendrà la gran quantitat d’escàndols relacionats amb secrets d’estat, mentides curriculars, trames de corrupció, robatoris indiscriminats de diner públic… Cada nou escàndol tapa l’anterior, i els protagonistes s’afanyen a amagar els plats bruts posant al damunt una vaixella encara més bruta. Però què passaria si el que es tracta d’amagar és l’aparició d’un extraterrestre que té la confessa voluntat de dominar la terra?

Martí Torras Mayneris (Rhum, Rhumia, Divinas, La Taverna dels Bufons) dirigeix amb solvència aquesta comèdia marciana de l’economista i escriptor Trias de Bes, que s’estrena al món del teatre amb un espectacle que beu de la tradició estilística de Jordi Galceran (El Mètode Gronholm, El Crèdit). La premisa absurda la marca l’aparició d’un extraterrestre, Saturnino, interpretat amb una gràcia absoluta per en David Bagès. El Ministeri de l’Interior demana un peritatge a tres científics per demostrar que l’individuu es tracta, efectivament, d’un extraterrestre. Aquest tràmit aparentment senzill s’omple de girs inesperats i moments realment còmics que els experimentats Àlex Casanovas, Mònica Glaenzel i Xavier Serrano saben explotar al detall.

L’obra no provoca grans esclats de riure però et manté entretingut una hora i mitja i diverteix amb l’escalada de tensió i la revelació de secrets inconfessables que creen moments completament surrealistes. Reparteixen clatellades a un sistema intrínsecament corrupte, posen el dit a la nafra de la responsabilitat que tenim cadascú de nosaltres per viure honestament i ofereixen un bri d’esperança en la humanitat. Alguns elements còmics podrien explotar-se més i millor, com l’adorable Paquita, la secretària que interpreta la Susanna Garachana, que té espais per lluir-se però el text no li ho permet. Malgrat aquests petits detalls Trias de Bes demostra tenir bones dots per la comèdia (aquesta agradarà a un espectre ampli d’espectadors), així que estarem atents a les seves noves propostes!

← Tornar a El tràmit

Enllaç copiat!