Quan es fa silenci s’escolta la història

El silenci dels telers

El silenci dels telers
06/02/2022

Dues dones omplin tot l’escenari per iniciar un relat d’una manera pròxima, com una conversa de taula amb un te un dia d’hivern. Amb les primeres frases ja veiem que tenen una mateixa realitat que han viscut d’una manera diferent. Són la Pilar i la Carme, que ens acosten la història de la vida a les colònies tèxtils del segle XIX en clau de dona.
Ens fan entrar en un micromón dins del món global que el contenia, a través de petites històries personals que, sumades, conformen la història general. Això és el que eren aquestes colònies: més que ciutats en si, eren petits mons sencers, permeables al que ocorria més enllà de “les seues fronteres” però amb la seua idiosincràsia. Tot un encert la tria d’una escenografia que reforça molt aquesta idea, amb una bellesa particular que, junt amb l’atmosfera sonora que l’acompanya, ens endinsa vertaderament en aquest context durant els 75 minuts que dura.
Transitem la història contemporània de manera express a través de la veu (que de vegades podem escoltar i de vegades hem de llegir perquè els telers estan a ple rendiment) i les vivències d’aquestes dues dones, que podrien ser qualsevol de les nostres iaies o besàvies, i ens ho expliquen i ens arriben com si així fos, d’una manera molt senzilla i propera.
Utilitzen molts recursos diferents però amb gran harmonia i sense pretensions ni estridències, conservant en tot moment aquest to íntim, emotiu, casolà i a l’abast de la comprensió de tots i totes. Cada  proposta apareix en el moment just i en la justa mesura.
Qui no voldria la seguretat de tenir una feina i un sou per sempre, al mateix lloc de sempre, amb la comoditat de tenir-ho tot prop i estar amb la seva gent? Qui no firmaria per viure en aquest món en miniatura on sentir-se protegit en certa manera, dels perills externs? I els conflictes interns… bé, són emmudits pel soroll dels telers i endavant, perquè les màquines paren poques vegades. Tanmateix… que passa quan callen i ja no reprenen. Què passa quan arriba el silenci dels telers?

← Tornar a El silenci dels telers

Enllaç copiat!