“La poma es queda aquí”

Adam i Eva: Iago Pericot

Adam i Eva: Iago Pericot
17/05/2017

Imagineu per un moment que esteu asseguts davant d’una de les pintures que es troben exposades al Museu del Prado de Madrid. Es tracta del quadre “Adam i Eva” del pintor alemany Albert Dürer, que tot i que el formen dues taules independents, tan pel seu disseny, com per la tècnica que es va utilitzar, formen una unitat.

Observem les dues pintures que tenim davant nostre. La pintura de l’Adam està a costat dret de la pintura que representa l’Eva. Tots dos estan pintats dempeus sobre un terreny irregular ple de pedres. Curiosament  la seva actitud és diferent.

Els actors que donen vida a l’Adam i l’Eva són l’actor Malcolm McCarthy i l’actriu Adriana Asegurado. Tal com és tradicional en l’art, el color de la pell d’Eva és més clar que el de l’Adam.

Tots dos estan despullats. De fet aquesta pintura està considerada com una de les obres més importants de Dürer, perquè van ser els dos primers nus de mida  natural que es van realitzar dins la pintura del Nord d’Europa.

Al costat de cadascun d’ell hi ha instal·lades un parell de pantalles.

Els observem detingudament. En silenci.

Mica en mica les dues figures prenen vida. Mouen els ulls, les mans, els peus… Comencen a ser conscients d’ells mateixos.

Surten del quadre. Es descobreixen entre ells. Es miren, es toquen,… es tracta d’un moment estèticament ple de bellesa, dos cossos nus on el moviment esdevé una coreografia de dansa.

De cop i volta s’adonen que són observats per nosaltres. Es trenca la quarta paret. Preguntes…

Les pantalles comencen a projectar un munt d’imatges.

Més preguntes.

Silencis.

Decepció, incredulitat, incomprensió.

Reflexions.

Decisions.

L’actor Climent Sensada i Macià interpretarà a Korrushkan, un personatge si més no curiós que surt al final de l’obra.

 

“Adam i Eva” és una idea de Iago Pericot que neix a partir de llargues passejades per la platja de El Masnou, poble on resideix aquest pintor, gravador i escenògraf català . Idees i reflexions que van prenent forma gràcies a l’ajuda d’un equip de grans professionals que hi treballen al seu costat .

El text és d’Olga Parra, veïna del poble de Teià, molt vinculada al món del teatre. Tenint en compte que aquest és el seu primer treball dramatúrgic l’he valorat molt positivament. Tant la idea com la forma les trobo molt interessants.

 

“Adam i Eva” és una reflexió sobre l’estat actual del món, i ho fa en tots els seus aspectes, social, econòmica, cultural i políticament.

Personalment he sentit al llarg de l’obra un munt de sensacions: dolor, vergonya, ràbia, pena, impotència.

M’he fet preguntes com: Què fem per impedir-ho? Perquè passen aquestes coses?, És possible canviar-ho?,  Hi ha solucions?, què hi podem fer?, Hi ha esperança?

 

 

Una proposta diferent que us farà si més no reflexionar.

***1/2

 

← Tornar a Adam i Eva: Iago Pericot

Enllaç copiat!