Maldà Arrels

El Maldà presenta Maldà Arrels, un nou cicle centrat en el patrimoni musical català a través d’un recorregut que il·lustra algunes de les etapes musicals emblemàtiques de la nostra cultura.

Cada concert representa una època, un estil i un gènere diferents, però units entre ells pel fet d’interpretar una música representativa d’una part del patrimoni musical català. El cicle vol oferir una mirada a la música que s’ha fet al llarg de les diferents etapes i contexts històrics a Catalunya, però amb un denominador comú: el de pertànyer al llegat musical de molts segles de cultura catalana. Així doncs, amb quatre concerts a la programació del primer cicleMaldà Arrels viatjarem des de l’època medieval, al ball de màscares, les havaneres o el cuplet català.

Aprofitem l’espai únic del Palau Maldà per oferir aquest viatge històric a través de la música catalana. Volem traslladar a l’espectador a èpoques històriques en què la música va tenir un paper molt important, tant en la tradició oral com escrita, evocar petites històries que sentirem de prop en l’espai singular del teatre El Maldà.

ARMEZ, AMORS, DAMEZ, CHEVALERIE. Locus Desperatus. Dg 01/05 a les 12,30h.

Formació: Meritxell Genis (Vielle), Oriol Casadevall (Vielle), Pepe Luna (Llaüt),

Anaïs Oliveras Calvo i Fernanda Sánchez Rojo (veus),

Armez, amors damez, chevalerie és un vers de la balada En Seumeillant, del xantre Trebor, es refereix a un rei d’Aragó, generós i paladí dels ideals cavalleresc, disposat a envair Sardenya. Aquesta descripció concorda a la perfecció amb Joan I, l’amant de la gentilesa, a qui alguns acusaven de dilapidar les arques públiques per satisfer els seus capricis, la caça i la música. Aquesta és una de les peces que apareixen al còdex Chantilly dedicades al monarca del casal català i a membres del seu entorn.

En aquest projecte us proposem un viatge a la cort de Joan I d’Aragó per gaudir de les músiques que ressonaven en els seus palaus, des de les obres religioses, fins les refinades peces de l’Ars subtilior.

EL CUPLET CATALÀ. Betzuca.. Dg 08/05 a les 12,30h.

Betzuca ens presenta un concert càlid i proper que ens submergirà a la Barcelona dels anys 20 i al món del cuplet en català. Música i àudiovisuals en acompanyaran per èxits rotunds com Les Caramelles o Remena nena, fins a les versions picants de cuplets de l’època. Des de principis del 1900 fins al 1930 el cuplet va esdevenir un gènere absolutament popular. A Catalunya, a part de les adaptacions de lletres de cuplets estrangers, es van composar una gran quantitat de peces originals en la nostra llengua. Aquestes melodies esdevingueren molt populars i van ser difoses àmpliament.

El violí i l’acordió diatònic són instruments que constantment han begut de les modes del moment i és per això que podem trobar cuplets en molts dels repertoris coneguts d’antics acordionistes i violinistes. Betzuca ens proposa un concert que posa en relació aquests dos mons. Una revisió del cuplet amb sonoritat de petit format, directa i propera.