Hop Festival Barcelona

HOP Festival

El Mercat de les Flors i altres espais culturals de la ciutat tornen a acollir el HOP Festival, la cita més destacada amb la creació contemporània de les danses urbanes al país. Des del seu naixement com a balls socials al voltant dels anys seixanta i setanta, les danses urbanes han mutat repetidament al llarg de les dècades.

Els seus pioners van ser majoritàriament nens i joves, fora dels marcs acadèmics o institucionals associats tradicionalment a les arts escèniques. En la mesura que són expressions de la cultura popular, aquestes danses representen la identitat de les comunitats que les van generar, els seus valors i les seves aspiracions: una qüestió especialment rellevant si tenim en comte el fet que aquests col·lectius (afroamericà, llatí, caribeny o LGTB, entre d’altres) han estat històricament oprimits i marginats. La comercialització de les formes d’expressió vinculades a la cultura Hip-hop als vuitanta, així com la posterior irrupció d’Internet i les xarxes socials, van contribuir a globalitzar la pràctica de les danses urbanes. En aquest procés de recontextualització (geogràfica, temporal, cultural…), aquests llenguatges van entrar en diàleg amb identitats, imaginaris, valors i usos de la dansa molt diferents dels originals.

Aquest encontre transfronterer (literal i simbòlic) va facilitar que les danses urbanes, sense perdre el seu vessant social i festiu, també establissin contacte amb altres estètiques i poètiques a l’hora d’ocupar l’espai escènic. En sentit contrari, ja fa anys que artistes provinents del circ, la dansa contemporània o el flamenc s’interessen per les danses urbanes i n’integren elements en les seves creacions.

El HOP Festival ens convida a descobrir de primera mà les múltiples dimensions de la dansa urbana: tallers per a professionals i aficionats, jams, activitats per a tota la família, espectacles de companyies locals i internacionals, i espais de diàleg i pensament al voltant de la creació contemporània de les danses urbanes. Un festival de referència, obert a tots els públics i indispensable per comprendre l’estat actual del sector

Organitza Associació El Generador, Art i Creació Cultural