Una coneguda composició del britànic Gustav Holst i dues estrenes d’obres contemporànies, en la primera aparició al Grec d’un projecte pedagògic, artístic i social basat en el poder d’integració de la música.
Sinopsi
Projecte pedagògic de la Fundació Metalquímia, dedicada a fomentar la creativitat i la innovació en els diferents àmbits de la societat, la Jove Orquestra de les Comarques Gironines aspira a ser un instrument per posar en contacte el món professional i les escoles de música de les comarques de Girona, a més de ser un instrument social d’integració. Aplega joves talents com els que, interessats i interessades a participar en el concert d’enguany, van ser seleccionats aquest 2025 i assajaran durant el mes de juliol per tal d’oferir el concert final a l’Auditori de Girona el dia 20 de juliol i, l’endemà, dia 21, al Palau de la Música Catalana, en el marc del Grec 2025 Festival de Barcelona.
En totes dues ocasions sonarà el mateix repertori, que té com a plat fort Els Planetes, de Gustav Holst. És una suite orquestral composta entre el 1914 i el 1917. Consta de set moviments, cadascun dels quals duu el nom d’un planeta del sistema solar, i inclou una música que fa al·lusió a les qualitats que l’astrologia li atribueix a cadascun.
En l’últim moviment, se suma a l’orquestra simfònica un cor femení sense text, una interpretació de la qual s’encarregarà el Cor de Noies de l’Orfeó Català, una formació de prop de 40 veus femenines d’entre 16 i 25 anys que dirigeix en aquesta ocasió la mestra Montserrat Meneses, juntament amb el Cor Geriona i el Cor de Noies de Claudefaula de Girona.
A més d’Els Planetes, però, durant el concert sonaran dues estrenes corresponents a dues obres encarregades per la formació. Una és Blau trencat, una obertura especialment creada per la compositora Mariona Vila, compositora barcelonina que ja ha firmat anteriorment encàrrecs per a grans institucions culturals com l’Auditori, el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Nacional de Catalunya o el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Vila és autora, entre altres, de l’òpera Regals (2002), la cantata infantil amb llibret de Guillem Clua Ha passat un àngel (2012-2013) o l’obra Gall de foc (2018-2019). La segona estrena del concert és la Improvisació d’Oriol Marès i Talal Fayad. Formen un duet que fusiona orígens culturals i herències musicals diverses: des del clarinet i el jazz fins als sons de Síria interpretats amb instruments com l’ud. Faran un taller d’improvisació durant l’estada, el resultat del qual es podrà veure als concerts.