Mostra de Teatre de Barcelona

La Mostra de Teatre de Barcelona és un projecte de promoció i difusió teatral que arriba enguany a la 18ª edició. Al llarg dels darrers anys s’ha consolidat com un espai indiscutible de promoció dels autors, actors i directors novells, oferint projecció professional a les propostes seleccionades, i facilitant contactes i sinergies entre diversos estaments del sector de les arts escèniques.

mostrateatre_portadeta

La difícil situació que travessa el sector està empenyent en massa als joves talents a arriscar i produir els seus propis projectes escènics. Enguany s’han presentat a la Mostra cent vint propostes, de les quals s’han escollit tan sols 12. Les dificultats econòmiques i les minses aportacions de les institucions tampoc són alienes a l’organització de la Mostra, ja que segons destaca Empar López, no poden facilitar catxets en condicions a les companyies ni aportar alguns dels requeriments que sol·liciten. La projecció de futur, però, és optimista: volen arribar al vintè aniversari en plena forma, amb un creixement i consolidació de públic i la possibilitat d’aportar premis en metàl·lic als millors muntatges.

COMPRA D’ENTRADES

El preu de totes les funcions és de 12€, i es poden reservar:

– Trucant al 93 433 39 99
– A les taquilles del Teatre del Raval 1h abans de l’inici de la funció
– Comprant-les online a Ticketmaster

LES DOTZE PROPOSTES

Dotze propostes ben diferents conformen la programació de la Mostra de Teatre de Barcelona. Desde monòlegs dramàtics a comèdies lleugeres i teatre gestual, us presentem els dotze muntatges seleccionats, dotze “Projectes Don Quixot”, com anomena la directora de teatre Simona Quartucci a aquestes propostes, que sense recursos ni capacitat de producció sobreviuen i batallen les adversitats pel desig i la necessitat d’explicar històries.

plouabarcelona_mostrateatre

PLOU A BARCELONA: Cia. Teatre Jove On Out
21 d’octubre a les 21h. Català.

On Out és una companyia jove del barri de Gràcia que ha escollit el model de l’autogestió: no volen esperar les oportunitats professionals, sinó crear-les. A la MTB presenten un text de Pau Miró on una prostituta interessada en la literatura i l’art busca clients als museus, el seu proxeneta no para de menjar bombons i hamburgueses i el client cada nit desitja que mori la seva dona. Alta i baixa cultura confluiran en aquest triangle obscur.
Segons explica Francesc Carreras, membre de la companyia, “Plou a Barcelona” està pensada per a ser representada en qualsevol espai, per arribar al màxim públic amb el mínim cost.

elsplebeusassagenlarebelio_mostradeteatre

ELS PLEBEUS ASSAGEN LA REBEL·LIÓ: Cia. La Trapa
22 d’octubre a les 21h. Català.

La Trapa és una companyia formada per 19 actors de la darrera generació del Col·legi del Teatre. Ja van presentar-se la darrera edició amb un Ubú Rei que va guanyar un Premi Especial del Jurat, i enguany porten un text de Günter Grass que, segons les actrius Xime Gajardo i Iona Balcells, conté una gran quantitat de paral·lelismes amb la situació actual. Una rebel·lió d’obrers alemanys contra l’enduriment de les mesures governamentals l’any 1953 desencadena una revolta popular sense lideratge. Bertolt Brecht serà cridat a encapçalar la rebel·lió, posant-lo en un dilema tràgic: la raó l’allunya del compromís actiu amb la classe treballadora.

28dias_mostradeteatre

28 DIES: Mescla Teatre i La Trama Produccions
23 d’octubre a les 21h. Català.

28 dies retrata de manera extravagant la pèrdua de valor d’una professió a la deriva i amb un índex d’atur pels núvols: el periodisme. L’autor, Jordi Casasampera, va adonar-se que el gruix dels continguts d’un diari gratuït estaven formats per notícies de famosos, esports, passatemps… i algunes poques notícies nacionals i internacionals. A manera de denúncia i avís per al futur ha creat un text exagerat, una farsa satírico-grotesca ambientada en la redacció d’un diari de finals dels anys setanta. Tintat amb un llenguatge surrealista simula la crisi que viuria el periodisme si caigués en mans de la publicitat i l’entreteniment, on els homes del temps anunciessin iogurts i els articles d’opinió minvessin en favor de grans fotografies de jugadors de futbol.

Xavier Pàmies, director de l’espectacle, ha tingut paraules d’agraïment a la roda de premsa per a les noves plataformes de difusió de les arts escèniques com Teatre Barcelona, Butaques i Somnis o Recomana.cat, que donen un especial suport a les petites produccions que sovint no poden invertir grans quantitats econòmiques en publicitat i comunicació.

aquivaapasaralgo

AQUÍ VA A PASAR ALGO: Zaguango Teatro
28 d’octubre a les 21h. Castellà.

Dos individuos obligados a reinventarse, a construirse una personalidad en cada momento. Dos personajes a la búsqueda de los rastros que les den pistas sobre quiénes son, en un ejercicio de imaginación y reivindicación del juego como eje de sus vidas.
Un espectáculo cómico-poético, que te emocionará y te hará vivir situaciones hilarantes con las que, inevitablemente, te vas a sentir identificado.

corazones_criminales_mostrateatre

CORAZONES CRIMINALES: Cia. Rasatabula
29 d’octubre a les 21h. Castellà.

Corazones criminales” és la història de dos personatges de mons subexposats: una lladre i una rica, ambdues atacades per la por. Aquesta és un comú denominador de tots els èssers humans i el motor de l’espectacle: la por a créixer, a canviar, a reinventar-se, a conèixer… Simona Quartucci, directora de l’espectacle, presenta una comèdia aparentment lleugera, amb els seus embolics, però que amaga un subtext de por cap a la vida que ens envolta.

iaiamemoriahistorica_mostradeteatre

IAIA. MEMÒRIA HISTÒRICA: Cia. La Valenta
30 d’octubre a les 21h. Català i castellà.

Nou crit a la memòria històrica a partir de les vivències d’una àvia que ha patit un procés d’immigració, una guerra i una postguerra. “IAIA” és una història molt familiar per a la majoria de nosaltres. L’espectador se sentirà reconegut amb un monòleg ple de referents històrics i culturals, que plasma la vida d’una gran part d’un col·lectiu generacional qui tenim molt proper: la nostra gent gran. Alba Valldaura, l’autora i intèrpret, declara obertament la implicació política del text, que sense alliçonar, pretén donar corda a la lluita i reflexió que van començar els nostres avis el segle passat. “Iaia. Memòria històrica” ha recorregut diversos circuits comarcals i festivals, i ha fet estades Sevilla i Madrid abans d’exposar-se a la Mostra de Teatre de Barcelona.

la-dama-mostra-de-teatre-barcelona

LA DAMA: Camèlies Teatre
4 de novembre a les 21h. Català.

Camèlies Teatre és una unió de talents formats en interpretació musical a l’Institut del Teatre que van escollir treballar plegats a partir de la seva tesina final, presentada el juliol de 2013. Són set noies i un noi, dirigits per Xavier Morató, que també signa el llibret. La composició musical corre a compte de Berta Peñalver, una de les actrius. Prendre una decisió desencadena una veritable guerra interna que posa en marxa totes les peces d’una persona. En aquest espectacle musical, el personatge de “La Dama” fragmenta la seva personalitat en vuit parts que s’enfronten aferrissadament en l’intern i invisible procés de presa de decisions.

carreteraymanta_mostrateatre

CARRETERA Y MANTA: Producciones Viridiana
5 de novembre a les 21h. Castellà.

Fusionando la tradición del romance de ciego que narraba historias truculentas, con la estética de los “gitanos de la cabra con el organillo”; así Viridiana presenta este espectáculo que nos muestra a un cómico que después de un fugaz (y fracasado) paso por las nuevas tendencias escénicas, se ve abocado ahora a trabajar en el más bajo escalafón del arte dramático para sobrevivir. Ahí, confundido y disfrazado bajo el aspecto de un paria social, el actor, acompañado de su músico lazarillo, podrá ofrecer abiertamente un repertorio popular y clandestinamente un repertorio culto para, al final, pasar la gorra sin ningún complejo.

la-esclusa-mostra-de-teatre-barcelona

LA ESCLUSA: Nagüal Teatro
6 de novembre a les 21h. Castellà.

Què suposa estar 16 anys tancada en un centre penitenciari? Una dona a punt de ser alliberada reflexiona sobre el seu pas per el mòdul de dones d’una presó, just la nit que li anuncien que la seva mare ha mort. Ha canviat el seu cos, les seves relacions socials i familiars, la seva sexualitat… La llibertat és un abisme desconegut que se li presenta al davant, però al que si aboca sense por. “La esclusa” és un monòleg de Michel Azama dirigit per Antonio Moreno que s’ha muntat després d’anys de documentació, molts mesos d’assajos i entrevistes amb preses i famílies de recluses a mòduls de reclusió femenins. Treballat des d’un respectuós realisme ja ha fet temporada a Madrid, on van poder representar-la amb gran acceptació a un centre penitenciari masculí.

pau-i-el-conqueridor-mostra-de-teatre-barcelona

PAU I EL CONQUERIDOR: Teatre a la llauna
11 de novembre a les 21h. Català.

Pau Managuerra, un professor d’història d’E.S.O en atur, mentre es trobava netejant les restes de l’incendi de l’Empordà, obligat pels governants imperialistes espanyols, té una revelació divina. Es veu a ell mateix com a un segador, segant l’herba d’aquell bosc i de sobte ho veu tot clar: ha d’emprendre mesures dràstiques i també veu quines han de ser aquestes mesures. A partir d’aquell moment, ja està preparat per dur a terme la seva idea i el seu pla infal·lible :convertir Catalunya en un estat independent.

gagsontrix-mostra-de-teatre-barcelona

GAGSonTRIX: Cia. PuntMoc
12 de novembre a les 21h. Teatre gestual.

Espectacle d’humor i teatre gestual que recull els millors sketchos d’humor dels tres germans Boada, dirigits per Rakel Ezpeleta. Amb una formació autodidacta que té l’origen al teatre de carrer, els seus espectacles són creats a partir de molts assajos i improvitzacions i moltes hores d’exhibició a la via pública, on porten més de 10 anys presentant el seu particular humor. GAGSonTRIX ha fet estada a Madrid, a un festival de teatre gestual i de mim a Korea del Sud i al Festival Motivagos de Toledo, on tots tres germans van rebre el premi a la millor interpretació masculina.

el-desert-de-loblit-mostra-teatre-barcelona

EL DESERT DE L’OBLIT
13 de novembre a les 21h. Català.

Cinc personatges es troben en un desert, no saben qui són ni què hi fan allà. Aquest drama o thriller psicològic, com apunta el director Albert López Vivancos, és una crítica a una societat que ens marca què hem de fer i què hem de creure, a partir d’unes normes morals que ens condicionen i restringeixen les nostres llibertats. Aquesta situació s’exemplifica a partir de la condició homosexual de cinc nois joves, interpretats per estudiants o graduats de poc a diferents escoles professionals de teatre i dansa d’arreu d’Espanya; amb el jove Igor Szpakowski de Pulseres Vermelles entre ells.

 

ELS PREMIS

Un jurat que inclourà, entre d’altres, Pep Armengol (director càsting TV3), Teresa Davant (directora de teatre) escolliran el millor muntatge, el millor actor i la millor actriu de la Mostra. També tenen opció a donar un premi especial, que serveix per destacar aspectes rellevants dels muntatges presentats. Els programadors del circuit de la ODA també formaran part del jurat, i seleccionaran alguns espectacles per a ser representats a diferents municipis catalans. Per descomptat, el públic també tindrà veu i vot a la Mostra, i atorgarà el Premi Popular a partir de les votacions dels espectadors.