Les Impuxibles trenquen el tabú del suïcidi al Teatre Nacional de Catalunya

Ruben Garcia

Les Impuxibles presenten al Teatre Nacional de Catalunya la seva nova aposta amb la qual volen, de nou, trencar tabús socials: Harikiri. Si en anteriors treballs s’han centrat en temes com la pressió estètica (Fam) o les malalties mentals (Suite Toc num 6), ara s’han fixat en un tema tan rellevant com el suïcidi.

“El suïcidi és tabú i és també la primera causa de mort no natural, y no només entre les persones joves”, explica Clara Peya, intèrpret i compositora de la música. Partint d’un intens treball previ -parlant amb persones properes a víctimes, associacions i altres professionals com psiquiatres- la companyia han muntat un espectacle col·lectiu per poder generar un espai de diàleg i reflexió sobre un tema que la societat calla: “Se’n parla poc per por a l’efecte mirall però incidir-ne és necessari per trencar tot el tabú que envolta el suïcidi”, detalla la pianista.

Harikiri és un muntatge amb text de Maria Velasco y que combina disciplines com poesia, música, teatre, dansa i circ. L’obra parteix de la història d’un fill (Pau Vinyals) i la seva mare (Montse Esteve) quan aquesta decideix posar fi a la seva vida. L’espectacle parteix d’un cas concret, però serveix per poder parlar de molts temes relacionats com el dol o la frustració: “És molt diferent un dol per algú que es mor per accident o malaltia, que per algú que ha decidit morir”, explica la coreògrafa Ariadna Peya, i afegeix: “La societat ens obliga a ser felices, però no ens ensenya com arribar-hi. Ens carregen aquesta responsabilitat a les persones i això ens provoca frustació i malestar”.

Pau Vinyals i Clara Peya durant els assajos de ‘Harakiri’, al TNC (Imatge: Xavier Buxeda)

Les Impuxibles han apostat per fer-ne d’aquest un espectacle accessible que comptarà amb traducció al llenguatge de signes, subtítols i uns sensors que permetran a les persones sordes veure el so convertir en projeccions visuals. Harikiri es podrà veure del 17 de març al 18 d’abril a la Sala Tallers del TNC en el marc del cicle Dansa Metropolitana.

Més informació, imatges i entrades a:

Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari