Emma Vilarasau protagonitzarà ‘L’Oreneta’, de Guillem Clua

José Antonio Alba

Els teatres de Barcelona es preparen per a reactivar l’activitat amb certa normalitat després d’una temporada marcada per les restriccions per contenir la pandèmia. L’autor de Justícia i Smiley, Guillem Clua, ha confirmat per Twitter un dels espectacles que podrem veure a La Villarroel durant la temporada 21/22: L’oreneta (La Golondrina), protagonitzada per Emma Vilarasau.

Emma Vilarasau a l’espectacle ‘La Mare’

Un cant a la diversitat i a l’amor lliure

Empès pels atemptats ocorreguts al Pulse, el tristament recordat bar d’ambient d’Orlando on es va dur a terme una terrible matança alimentada per l’odi cap al col·lectiu LGTBI+, el dramaturg Guillem Clua es va llançar a escriure aquest text. “Mai hagués pensat que arribaria a escriure una obra com L’oreneta fa tres anys“, explica sobre aquesta obra que es va estrenar al Teatre Infanta Isabel de Madrid. “Em vaig adonar que l’art és una arma molt poderosa. El teatre tornava a ser una arma necessària”, apunta Clua.“És molt difícil entendre-des de la sensatesa i treure conclusions serenes d’una cosa tan espantós “. L’espectacle es va estrenar en una llarga gira espanyola que va recuperar a Carmen Maura per al teatre, acompanyada per Dafnis Balduz i Félix Gómez i sota la direcció de Josep Maria Mestres.

L’Oreneta ens presenta a Amelia i a Ramon. Ella professora de cant, ell un jove que vol millorar la seva tècnica. El que a primera vista és simplement una classe, donarà peu a descobrir part del seu passat, marcat per un atemptat terrorista ocorregut un any abans. Un enfrontament entre dues formes d’entendre l’amor i assumir la pèrdua que els portarà a trobar un nexe entre les dues vides.

“Dues formes de veure la vida, unides pel mateix amor i dolor, que necessiten reconfortar” ens diu el director sobe L’Oreneta “de com es resituen els que sobreviuen, des de l’odi més visceral, fins a l’oblit o el perdó”, afegeix Clua. “Parla de la capacitat de sentir com a propi el dolor dels altres, d’empatitzar i escoltar» afirma Félix Gómez «el repte és posar-se al lloc de l’altre” i ens dóna un consell per veure la funció “Val la pena no conèixer molt de la història i seure com un nen petit a descobrir un conte i poder viure-ho en primera persona “. Josep Maria Mestres ens parla del “sentit sanador” de L’oreneta, pel que explica i com ho explica “Estem davant d’un dels textos més importants dins de la dramatúrgia del nostre principi de segle” un qualificatiu atorgat per la senzillesa en les seves formes “L’obra no té un sentit de transcendència, ho és pel que explica”. La funció, ens diu Mestres, “després et dóna deures i et fa pensar”.

L’autor de ‘L’oreneta’, Guillem Clua

Emma Vilarasau pren el relleu a Carmen Maura

L’estrena de L’Oreneta, a més, ha suposat el retorn als escenaris de Carmen Maura, l’última vegada que la vam veure va ser al 2014 amb Carlota. Una tornada amb la qual ens confessa que està encantada, fins i tot amb el fet de tornar a fer gira després de 45 anys: “Me està chiflando!”, exclamava. Maura va explicar que va triar protagonitzar aquest text perquè és la primera vegada que ha sentit la necessitat de donar vida a un paper. “Havia de fer aquesta funció per responsabilitat, mai havia sentit això” perquè segons ella, poques vegades se li dóna veu a una mare per parlar sobre aquests assumptes: “cal comprendre la posició d’una mare davant de l’homosexualitat”. Amb L’Oreneta diu sentir recompensada, “m’ha donat una felicitat especial”, tant per l’equip, com per compartir escenari amb el seu company qui “Li aporta seguretat” i, sobretot, per la necessitat que desperta en moltes dones a l’finalitzar la funció d’apropar a explicar-seus propis casos “Prou que hi hagi dues mares a les que solucionem una mica el problema i ja estarà bé”.

Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari