Tot el que necessites per anar al teatre

11 propostes per viure l’experiència dels Teatres de Proximitat

10 setembre 2021

Els onze espais escènics que conformen la xarxa de Teatres de Proximitat ‘On el teatre batega’ han presentat, per primer cop juntes, les obres que formaran part de la seva nova temporada. La xarxa, que neix l’any 2020 en plena pandèmia, sorgeix per la necessitat que tenien aquests espais d’exhibició i creació teatral per fer front comú als problemes i inquietuds que comparteixen. Es tracta d’un grup teatres, en poc més de cent localitats, que tenen en comú la proximitat amb l’escenari i els actors, una manera de ser i de treballar molt similar i la singularitat dels muntatges que s’hi representen.

11 propostes per viure l’experiència del teatre de proximitat

1. Sóc el vent de Jon Fosse al Teatre Akadèmia

A l’espera de saber la totalitat de la seva programació aquest teatre de la zona alta de l’eixample aixecarà el teló amb Soc el vent, un text de Jon Fosse que proposa un retrat de la humanitat partint de situacions minúscules o anecdòtiques per crear moments de gran dramatisme. L’obra, dirigida per Marc Chornet i que compta amb Manel Barceló i Hans Richter, explica la història de dos homes que naveguen en una barca fins que un d’ells es deixa caure a l’aigua i desapareix. Consulta la programació de la sala aquí.

2. La dona del tercer segona de Víctor Borràs a la Sala Àtrium

L’actiu Àurea Márquez obrirà la temporada d’aquesta sala amb La dona del tercer segona, un monòleg que explica la història d’una mare amb un fill malalt mental que ha demanat un delicat favor als seus veïns. La mateixa actriu també participarà a M’hauríeu de pagar, juntament amb Albert Pérez, Francesc Cuéllar/Carles Roig, tres monòlegs sobre la soledat escrits i dirigits per un dels creadors catalans més connectats amb la modernitat teatral europea: Jordi Prat i Coll. A l’octubre també s’ho podrà veure La dona trencada, un clàssic de Simone de Beauvoir sobre la violència estructural dels rols de gènere. Consulta la programació de la sala aquí.

3. Foscor de Jan Vilanova a la Sala Versus Glòries

Després de l’èxit estiuenc de la comèdia Angle mort el teatre començarà temporada amb Foscor de Jan Vilanova i direcció de Clara Manyós. L’obra és reflexió tràgica en clau de comèdia negra sobre la necessitat de creure, la fi del món i el menjar liofilitzat i estarà protagonitzada per Dafnis Balduz i Victòria Pagès. Seguiran a aquest muntatge el thriller L’habitació tancada de la Cia. La Salamandra o una versió molt íntima, amb titelles, del Quixot de Bambalina Teatre. Consulta la programació de la sala aquí.

4. Una intervenció de Sílvia Sabaté al Teatre Tantarantana

La temporada en aquest teatre situa entre el Raval, el Paral·lel i l’Eixample comença el curs amb Una intervenció, una obra de Sílvia Sabaté on Bernat Quintana i Marta Aguilar ens parlen sobre els límits de l’amistat. Seguiran obres com Combat de negre i de gossos, èxit estrenat al Grec; La ruta de la palta dels Projecte Ingenu; la versió escenificada d’El Gegant del Pi de Pau Vinyals; o, entre altres, Estat Desgràcia de la cia. La Peleona amb text de Carla Torres. No perdeu la pista de la programació paral·lela que oferiran a l’Àtic22. Consulta la programació de la sala aquí.

5. L’habitació blanca de Josep Maria Miró a la Sala Fyhard

L’habitació blanca de Josep Maria Miró, un text que combina drama, humor i tendresa per parlar-nos sobre la infantesa a partir d’una trobada aparentment casual, torna a la Flyhard després de la seva exitosa estrena al Grec. Aquesta sala de Sants també recuperarà Estigmes de Concha Milla, La vida pornografica de Carles Mallol i, durant la temporada, passaran els nous textos de dramaturgues com Carol Lòpez, Lara Díaz, Sílvia Navarro o el tàndem Carmen Marfà i Yago Alonso. Consulta la programació de la sala aquí.

6. El bon policia de Ricard Farré i Arnau Puig al Maldà

El teatret del Gòtic ha recuperat per començar, a causa de la bona acollida que ha tingut de públic, l’èxit El bon polícia, una comèdia hilarant basada en un text original de Santiago Rusiñol. La temporada seguirà amb un altre retorn Alhayat o la suma dels dies o l’estrena de Disset anys dAdrià Andreu, Bruna Artigal i Èric Pons, un musical que explica la història de dos joves que descobreixen com fer-se grans a través de les cançons de musicals. Consulta la programació de la sala aquí.

7. Tecnòcrata d’Anthony Kmeid a la Sala Fènix

Anthony Kmeid, artista libanès establert a Barcelona, presentarà Tecnòcrata una reflexió sobre la imatge que projectem en les xarxes socials. Tot seguit la sala ubicada al Raval recuperarà Misèria, escrita per Queralt Riera, dirigida per Sergi Pompermayer i interpretada per Felipe Cabezas, que és la crònica anunciada d’un suïcidi poètic que reflexiona sobre la bellesa i el dolor, l’amor i la mort. Completen la programació el treball de dramaturgues com Maria Ten o Antonio Morcillo, entre antres, o la intocable programació infantil amb peces com Tornar a casa, La petita brownie o Xino Xano. Consulta la programació de la sala aquí.

8. Medium, Chile estalla a la distancia de Teatro Apátrida a La Badabadoc

La sala de Gràcia proposa tres coreografies contemporànies fins al 27 de setembre: Cúmul, Tot el que vull i La isla flotante. Després seguirà Medium, Chile estalla a la distancia, un espectacle híbrid de teatre documental i performance d’una gran càrrega socio-política que recorre a la tecnologia, la música, la dansa i la interacció amb el públic per parlar-nos de la realitat xilena reconstruint el moviment social que va esclatar a l’octubre de 2019. Consulta la programació de la sala aquí.

9. El paradís del relat de Jorge Yamam-Serrano al Teatre Eòlia

Jorge Yamam-Serrano estrenarà temporada amb El paradís trencat una reflexió sobre la vida i sobre aquelles ficcions, imposades o no, que ens arriben per poder digerir la duresa de la realitat. La mateixa sala albergarà també la 3a. edició del FEST(i)VERS, el Festival de Teatre en Vers de Barcelona, amb dies propostes: L’hostal de l’amor i L’hostal de la Glòria. Consulta la programació de la sala aquí.

10. Yo estuve allí (Mi vida con George Harrison) de Paco Ortega al Teatre La Gleva

Aquest teatre aixeca el teló amb Yo estuve allí (Mi vida con George Harrison), que explica la història d’un estudiant quan es creua casualment amb un integrant de The Beatles, George Harrison. També s’hi podrà veure Shakespeare i Beckett. Maleïts bessons…, on dues actrius es dedicaran a jugar amb les paraules de la mateixa manera que hi jugaven els escriptors que donen nom a l’obra. Consulta la programació de la sala aquí.

11. The Watching Machine de Macarena Recuerda Shepherd a l’Antic Teatre

Macarena Recuerda Shepherd mostrarà la nova versió de The Watching Machine, peça construït a partir de petites instal·lacions escèniques que evoquen il·lusions òptiques a partir del joc entre llums i ombres. També s’ha programat Déjate de futuros, un espectacle de micropoesia musical construïda a temps real. A més tornen els reconeguts cicles com El Desplume! Consulta la programació de la sala aquí.

Segona convocatòria de textos i projectes creatius

A més de la programació aquesta xarxa de Teatres de Proximitat organitzaran aquest octubre la segona convocatòria de textos i projectes per promoure la creació escènica contemporània en aquestes sales. La primera va ser un èxit i de les 456 propostes presentades, 21 pujaran a escena entre aquesta temporada i la vinent. Més informació aquí.

 

 

 

 

Uneix-te gratis a Teatre Barcelona
Creant el teu usuari gaudiràs de sortejos i promocions, podràs valorar espectacles i deixar els teus comentaris, accedir al Calendari TB amb tota la programació i rebre el nostre newsletter setmanal amb tota l'activitat teatral de la ciutat de Barcelona.

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari