Tot el que necessites per anar al teatre

Davant la jubilació: L’autodestrucció d’una pàtria (podrida)

Davant la jubilació
6/03/2019

Tenia moltes ganes de veure la reposició de l’exitós espectacle del director polonès Krystian Lupa, i tot i que anava amb moltes expectatives no em podia ni imaginar el que estava a punt de veure. Thomas Bernhard ha escrit una tragèdia continguda atemporal, on es reflecteix la crueltat i l’autodestrucció humana de la qual som capaços.

Davant la jubilació explica la rutina de la celebració (més macabra) d’un dels dies punters en la vida de tres germans: l’aniversari de l’oficial nazi Heinrich Himmer. Ells conviuen clandestinament en un mateix pis, una presó buida on només es respira una infelicitat constant i la necessitat, fins i tot, d’humiliar-se entre ells. Justifiquen allò que és injustificable: el nazisme, la ideologia que els ha podrit per dins fins a arribar a deshumanitzar-los a un extrem que ens pertorba com a espectadors. El seu orgull els ha fet aïllar-se de la societat i caure en una soledat on només es cuiden per ells mateixos.

Bernhard ha escrit un text que reflecteix l’orgull dels nacionalismes i tot el que comporta, i per això es basa en el cas real d’un jutge polític (en Rudolf) del feixisme alemany.

“Algun dia podrem sortir al carrer i mostrar-nos tal com som.” Fa dies que he vist l’espectacle i encara recordo aquesta frase que diu el personatge de la Vera on es veu que la seva pròpia ceguesa els impedeix veure i entendre el que hi ha més enllà del seu feixisme malaltís, es creuen les víctimes del sistema que han explotat ells mateixos.

 

Krystian Lupa arriba a l’excel·lència en un espectacle que ho té tot; començant per les interpretacions: la Marta Angelat, la Mercè Arànega i en Pep Cruz realitzen un treball interpretatiu excepcional i totalment memorable; la pulcríssima direcció de l’espectacle el perfecciona pinzellada a pinzellada en un muntatge molt ben treballat, l’escenografia és la posada en escena perfecte pel text de Bernhard i l’espai sonor i els suports visuals són el complement indicat per acabar de posar la cirereta al pastís i obtenir com a resultat un dels espectacles més potents que he vist mai. Tot aquest conjunt d’elements encertats, fan que oblidi que estic veient teatre (que pocs cops em passa), i entri dins d’una càpsula on es mostra el veritable horror dels enfrontaments. Cada pausa i cada mirada compten per tal de reconstruir aquest complex text de l’autor alemany.

El treball de direcció amb el que es torna a consagrar en Lupa és el resultat d’aquest meticulós treball, d’aprofundiment en l’obra, i de defensar no només el text de Bernhard, sinó tot el que hi ha darrere. El treball dels personatges i la reconstrucció del seu passat són els fonaments. Lupa aconsegueix crear una atmosfera d’incomoditat constant (durant els 210′ de duració de l’espectacle, que se’m van passar volant) on mostra tota la crueltat que té cabuda entre aquestes quatre parets: la nostra pròpia autodestrucció.

Davant la jubilació és un dels espectacles que es recordarà, i que em sento privilegiat d’haver-lo vist, i tinc la sensació que algunes imatges se’m quedaran gravades durant molt de temps.

 

“Ja no es tracta de l’absència de moralitat, de l’amputació del bé, sinó de la moralitat malalta i esguerrada, de la bondat falsificada. La malaltia profunda de l’home contemporani que genera individus invàlids.”

                                                                                               Krystian Lupa

← Tornar a Davant la jubilació