Tot el que necessites per anar al teatre

A partir de 15,00€

Comprar Entrades

Jane Eyre: una autobiografia

Jane Eyre: una autobiografia

Torna a Gràcia la magnífica versió de la novel·la de Charlotte Brontë: Jane Eyre, dirigida per Carme Portaceli, sobre l’heroïna romàntica més inclassificable.

Notes de la directora:

El més fantàstic d’aquest personatge i d’aquesta novel·la és el fet que Jane Eyre, des del seu naixement i sense tenir unes circumstàncies que la portin a ser d’aquesta manera, té dins seu l’instint de superació més impressionant que jo mai hagi llegit. Ja a l’internat de pobres, on l’envien, per treure-se-la de sobre perquè ja s’enfrontava a la injustícia des de ben petita, ella percep la seva incapacitat de deixar-se maltractar en cap dels vessants que el maltractament pogués disfressar-se. La Jane li pregunta a la seva amiga Helen per què es deixa castigar d’aquesta manera. La Helen li respon que ella ha vingut aquí per rebre una educació i que això forma part de l’assoliment d’aquest gran objectiu. I la Jane diu “no seria capaç de suportar aquesta humiliació, jo no ho perdonaria, això. Si tots obeíssim i fóssim amables amb els qui són cruels i injustos, ells no ens tindrien mai por i serien cada cop més dolents. Si ens peguen sense raó tenim l’obligació de tornar el cop, n’estic segura, i ben fort, per deixar clar als qui ho fan que no ho poden repetir”.

Jane Eyre és una novel·la escrita l’any 1847 per Charlotte Brontë sota el pseudònim de Currer Bell. Amb el seu nom real, el més possible hagués estat que no els haguessin publicat, ni a ella ni a cap de les seves dues germanes, l’Emily i l’Anne, cap de les novel·les que van escriure. O, si més no, no haurien aconseguit l’èxit que van tenir (no en el cas de l’Emily i els seus Cims borrascosos) ni, per tant, la possibilitat de continuar escrivint, que era la passió de totes elles.

Jane Eyre és una finestra a través de la qual Charlotte Brontë ens ensenya la seva visió del món. La Jane opina sobre la diferència arbitrària entre classes i fa especial menció al paper de la dona al món. Ella no deixa mai que ningú oblidi, pel fet de ser pobre o de ser dona, que no és un ser inferior.

Però per sobre de tot, Jane Eyre és una obra romàntica on la lluita per la llibertat és l’impuls que guia la protagonista en un món on les dones no la podien assolir. També hi ha, és clar, una gran història d’amor que només es podrà viure quan els dos
protagonistes estiguin d’igual a igual, quan l’amor no sigui una presó, sinó un acte de llibertat.
Carme Portaceli

Properes actuacions Veure totes les funcions (Calendari)

Video

Fotos + fotos

Jane Eyre: una autobiografiaJane Eyre: una autobiografiaJane Eyre: una autobiografiaJane Eyre: una autobiografiaJane Eyre: una autobiografia

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

 • 12345

  Hebert

  Moltes ganes de la Jane Eyre al Teatre Lliure. No m’ha omplert però té explicació: al llibre em va fascinar la infantesa de Jane… que aquí es passa rapidet per a centrar-se en la relació amb en Rochester. El registre de la JE (A. Gil) no és el que imaginava, massa nerviosa i fràgil però també funciona. Les altres interpretacions, correctes, i em quedo amb el Pastor del J. Negrié (el personatge masculí que al llibre més em va interessar)
  La música és preciosa, interpretada amb massa intensitat (em passa sovint amb la C. Peya), desvia l’atenció i obliga als actors a gairebé cridar i es perden matisos. L’escenografia és austera, com els indrets on viu el personatge, amb projeccions pels exteriors.
  L’atreviment no sempre funciona: la direcció creu que al clàssic li falta el punt de vista de la boja i li ha escrit un fragment fallit, sobreactuat i insuls, per mi.

  En RESUM: Interessant proposta si bé esperava més emoció amb aquesta heroïna avançada al seu temps que defensa la veritat, la justícia i la seva llibertat, per alt que sigui el preu.

  22/03/2017

 • 12345

  Jordi Josep

  Brutal! Molt recomanable.
  Emocionant, d’apretar les dents en alguns moments.
  L’alta societat anglesa del segle xix, freda i distant,tan literària, ajuda a explica una historia d’una dòna que justament va trencar motlles i esquemes. L’escenografia i la feina del actors i del dues músics ens hi traslladen.

  19/03/2017

 • 12345

  JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Salgo del Lliure con el culo cuadrado después de 2 horas de obra pero encantado con lo que he visto!
  La historia de Jane Eyre, una huérfana con una infancia horrible, que acaba en un orfanato y finalmente se convierte en profesora enamorándose del padre de su alumna…
  Y luego ya viene el drama… jajajaja

  La adaptación ha estado genial! Me ha gustado mucho la música en directo! Daba un toque perfecto a los momentos de tensión y de drama (aunque a veces se escuchaba más la música que a los actores)
  La escenografía perfecta! Las proyecciones ayudaban mucho a situarse y me ha parecido muy acertado!
  Ariadna Gil perfecta como protagonista! Tiene la estética e interpreta el personaje ideal (ya no me imagino a Clara Segura en su lugar como debería haberlo hecho en un principio). Ariadna me ha convencido!
  Y también un Aplauso para Abel Folk perfecto como Galan de la historia atormentado (aunque mi opinión no cuenta demasiado porque siento debilidad por los maduritos buenorros) jajajaja
  No se la pierdan señores!!

  17/03/2017

 • 12345

  maría j gonzález mondaza

  Si el espectáculo fuera un poquito menos largo, si ella un poquito menos llorona, si él un poquito más altanero y desafiante, si la música no tan alta para que se dejara oír, si las imágenes de vídeo no tan simplonas… Unos cuantos síes, solamente unos cuantos…

  23/02/2017

  • 12345

   Alba Cuenca Sánchez

   Muy fan de tu comentario, ¡ya estaba empezando a pensar que era la única a a la que no le fascinó!

   11/03/2017

Articles relacionats

El Teatre Lliure presenta la nova temporada

El Teatre Lliure presenta la nova temporada

30 juny 2018

Racisme, immigració, desarrelament, feminisme, memòria històrica, recerca d’una nova veritat, denúncia de les noves mentides, revolució com a utopia imprescindible, confrontació orient/occident , amor i desamor, recerca de la pròpia […]

Llegir més... n

Ariadna Gil és Jane Eyre al Teatre Lliure

Ariadna Gil és Jane Eyre al Teatre Lliure

17 febrer 2017

Carme Portaceli dirigeix l’adaptació d’Anna Maria Ricart d’un dels grans clàssics de la literatura britànica, Jane Eyre, escrit per Charlotte Brönte. Ariadna Gil es posa a la pell de la protagonista, una heroïna íntegra i lluitadora que, malgrat totes les adversitats, mai es dóna per vençuda.

Llegir més... n